Snöovädret drar in över Sverige: ”Blir besvärligt med tung snö och vind”

Publicerad

SMHI har utfärdat klass 1- och 2-varningar för snöfall i flera län. Men tisdagens förutspådda snömängd uteblev och är nu uppskjuten till kvällen och tidig natt mot onsdag.
– Det kommer att bli besvärligt under de närmaste två timmarna, säger SVT-meteorologen Pia Hultgren.

Under tisdagen har flera trafikolyckor inträffat runt om i landet.

I Norrtälje har räddningstjänsten bett om hjälp av Försvarsmakten för att kunna sätta in bandvagnar, ifall det skulle behövas.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för Upplandskusten under tisdagen.

SVT rapporterade · Direktrapportering om vädret

SVT Nyheter tar en paus här i direktrapporteringen om snöovädret. Men vi avser att öppna upp chatten igen när vädret börjar orsaka störningar i trafiken och för hemmen.
På återseende snart igen.
14.45
• Hej och välkomna! Under dagen väntas kraftiga snöfall och friska vindar slå till mot delar av landet. SVT Nyheter direktrapporterar.
06.52
Klass 2-varningar har alltså utfärdats för Gästrikland och Upplandskusten där det just nu snöar kraftigt. Som mest kan det bli upp till 25 centimeter snö. 
– Det kommer vara stökigt, det mest intensiva vädret just nu passerar södra delen av Gästrikland, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. 
06.55
GÄVLEBORG: SVT:s reporter Markus Dahlberg befinner sig i Storvik en bit utanför Gävle: 
- Det har blivit kallare under morgonen och det är väldigt dålig sikt om man är ute och kör bil i det här vädret, säger han. 
 
06.55
 
SVT:s Markus Dahlberg är på plats i Storvik i Gävleborg. 
07.02
Hur ser Det ut i Uppland/Södermanland?
@Christofer - Hej Christofer, för norra delen av Uppland och Upplandskusten har en klass 2-varning utfärdats. Just nu kommer rapporter om stora snömängder i området. Vad gäller Södermanland kan jag inte så några varningar utfärdade i nu läget. 
07.07
Hej, bor i Södertälje men det finns ingen snö än. När kommer snön att dra in hit?
@Jacob - Hej Jacob, bra fråga. Gränsen till snöområdet är väldigt skarp, förklarar SVT:s metorolog. Ingen snö i Södertäljeområdet just nu, men under kvällen kan läget ändras då snöområdet drar in. Dock rör det sig inte om lika stora mängder.  
07.10
Gränsen till snöområdet i Gästrikland och Upplandskusten är väldigt skarp, förklarar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. I Stockholmsområdet, till exempel, finns det inga tecken på snöoväder nu under morgonen. Men i Märsta, norr om Stockholm, rapporteras det om stora snömängder.
07.14
Hör SVT:s reporter direkt från snöovädret.  
07.24
Hur blir det med flygtrafiken till och från Arlanda under dagen?
@J - Hej! Inga rapporter om störningar i flygtrafiken på Arlanda, vad jag kan se i nuläget. 

Samtidigt gäller klass 1-varningar för Gävleborgs län kustland, Uppsalakusten, Västmanland- och Uppsala län.

Trafikverket varnar för att snöläget i Uppsala län kommer påverka trafiken och uppmanar till försiktighet.

Enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren kommer ovädret bli som värst under tisdagskvällen och inledande natt mot onsdag.

– Det kommer att bli besvärligt med tung snö och hårdare vindar  säger han.

Risk för stormbyar har utfärdats för Gävleborgs inland och från Jämtland upp över Norrland, med undantag för Norrbottens och Västerbottens kustland.

Kraftig drivbildning

Anledningen till klass 2-varningen är framför allt att snöovädret möter friska vindar från öster. Det leder till risk för kraftig drivbildning.

– Det innebär att det blåser så mycket att det blir snö i drivor. Att snön samlas på ett ställe, säger Nitzan Cohen, SVT:s meteorolog.

Han fortsätter:

– Man pratar mycket om halkan men egentligen är sikten också ett jätteproblem i trafiken. Det kan bli som att köra i dimma.

Storm väntas i fjällen

På onsdag väntas vädret stabiliseras. Men redan under mot helgen väntas kraftiga vindar dra in över landet igen. Den gången blir det värst i norra Sverige där stormbyar väntas i fjällkedjan.

– Det skulle kunna utvecklas till en klass 2-varning för helgen också, säger Nitzan Cohen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer