Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ta det mycket lugnt” – enligt SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret kan det komma upp till tio centimeter snö på vissa platser. Foto: SVT

Snöoväder – och dystra besked om vårvärmen

Publicerad

Snöfall har dragit in över bland annat Östergötland och SMHI varnar bilister för att ge sig ut med sommardäck.

Beskeden är dessutom dystra för alla som hoppas på att värmen ska komma tillbaka i april.

SMHI utfärdade under torsdagsmorgonen och förmiddagen en gul varning för snöfall i området kring Vättern och ned mot nordvästra Kalmar län. Bland annat för delar av Östergötlands län och Jönköpings län,

Mest snö har fallit över delar av Östergötland, Närke och Värmland, där det på vissa ställen har kommit nära tio centimeter.

Under dagen försvagas snöfallet och övergår till regn, samtidigt som det rör sig ned mot sydost.

– Under natten till fredag kommer det här att börja förstärkas igen in över gränstrakterna Götaland-Svealand där det kan falla mer snö fram tills i morgon bitti, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Ingen värme i sikte

Den som längtar efter att sitta ute i vårvärmen ser ut att få vänta ett tag till. I meteorologernas prognosmodeller, som sträcker sig fram tills månadsskiftet, syns inga tecken på att värmen är på väg tillbaka.

– Det ser ut att bli lite mildare framåt valborg, men ingen värme. Det går inte att säga några temperaturer, men det kanske blir mer normalt, att man inte får frostnätter i södra Sverige till exempel. Men inte en sådan värme som vi hade förra veckan, säger Jannicke Geitskaret.

Se väderprognosen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.