SVT Nyheter och frilansjournalisten Carolina Jemsby har fått en exklusiv intervju med den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden. Foto: TT/SVT DesignVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snowden: NSA tipsar FRA om kryphål

Uppdaterad
Publicerad

Svenska FRA har tillsammans med andra europeiska myndigheter fått konkreta råd från amerikanska NSA om hur man ska ändra lagstiftning och utnyttja kryphål i lagen för att utvidga möjligheterna till övervakning. Det hävdar den tidigare NSA-anställde visselblåsaren Edward Snowden i en exklusiv intervju med SVT Nyheter.

FRA har ett långtgående samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten NSA där Edward Snowden arbetade. Ett samarbete som SVT:s Uppdrag granskning kunde berätta om för ett år sedan.

I SVT:s intervju med Edward Snowden berättar nu den amerikanske visselblåsaren hur NSA formulerar sig när man hjälper sina europeiska kollegor att åstadkomma förändringar i lagstiftningen som ger utökade befogenheter.

”Så skapade vi kryphål”

– De säger: ”Vi har de här restriktionerna. Så här kom vi runt dem. Så här skapade vi kryphål i lagen och kunde utöka våra program. Ni kan göra samma sak i ert land, använd den här motiveringen för att utöka era möjligheter”.

Edward Snowden bekräftar också att FRA har ett omfattande informationsutbyte med amerikanska NSA, vars verksamhet blivit starkt ifrågasatt till följd av Snowdens avslöjanden.

FRA: Vi tänjer inte på lagen

– Som en del i vår samverkan med andra länder så för vi alltid en diskussion kring lagstiftning och det är just för att vi är angelägna om att inte bryta mot vare sig våran lagstiftning eller någon annans, säger Fredrik Wallin talesperson för Försvarets radioanstalt FRA.

– Vi håller inte på med att försöka tänja på lagen eller någonting sådant, utan vi håller oss inom det som lagen anger. Vi har också vår tillståndsprocess och vår granskning utav Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten Siun, som ser till att vi håller oss inom det som lagen säger, säger Fredrik Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden intervjuas av SVT

Mer i ämnet