Skandalen runt den amerikanske informationsanalytikern Edward Snowdens avslöjande, om att amerikansk underrättelsetjänst använt privat information som man hämtat på olika sajter, har bland annat medfört att vi ser medborgarnas behov av insyn i hur sådan här övervakning sker.
Det säger Niklas Lundblad som leder Googles samhällspolitiska analysgrupp.
– Jag tror att en viktig diskussion som måste följa nu är hur vi kan begära av våra regeringar att de mer transparent redovisar vilka metoder för övervakning man har. Vad som annars händer är att vi riskerar hamna i en situation där hela den legitima verksamhet som också finns för att hålla oss säkra som medborgare helt dras i tvivelsmål, säger Niklas Lundblad.
”Har fått oroliga reaktioner”
Såväl Google, som Facebook och Microsoft har medgivit att man lämnat ut information om sina användare.
– Vi har fått oroliga reaktioner från användare. Vi måste lämna ut sådant som enligt amerikansk eller svenska lag kan användas i en polisutredning efter domstolsbeslut. Och vad vi gör är att vi tittar väldigt noga på de här domstolsbesluten och förfrågningarna för att se att de följer alla de rättsliga krav som vi har.
Googlechefen menar att rimlighet i att lämna ut information handlar om en balangång som varje samhälle själv måste gå.
– Vi som öppet samhälle måste säkerställa våra medborgares trygghet. Därför behöver vi viss övervakning – men den diskussionen måste ske öppet och där medborgarna kan se hur staten har använt den makten.
–Jag tror att väldigt många människor tror att information lämnas ut och övervakning finns men att omfattningen är oklar och att man därför har rätt att ställa krav på regeringen för att få klarhet, säger Lundblad, som förklara att den typ av information som lämnats ut bland annat handlar om vem som har ett konto och var det finns ett blogginlägg.
Säkra system ett krav
–Vi ser är att de här informationsmängderna kräver väldigt mycket informationssäkerhet. Om man, som vi har, har väldigt mycket information så måste du anställa massor av duktiga ingenjörer som bygger säkra system. En av nackdelarna är ju att när du bygger din affär på att kunna arbeta med data och att dina användare ska ha ett förtroende för dig då måste du också ha säkra system.
Hur mycket information en stat har om den enskilda individen skiljer sig mellan olika länder, tror Nicklas Lundblad, som själv arbetat flera år på Google i USA.
–I Sverige har vi ju haft ett av de mest utbyggda offentliga informationssystemen någonsin. Här har det ju alltid funnits en rätt omfattande informationsinsamling om medborgarna. Jag tror att i andra länder är det fortfarande väldigt lite.
–I USA kan man till exempel se en grundläggande misstro inför statens informationsanspråk och jag tror att den amerikanska regeringen skulle kunde vara mycket mer öppna där.
Inga hemliga maskiner
På Google hoppas man att Snowdenskandalen inte fått användarna att tappa förtroendet för företaget.
–Eftersom vi på Google har sagt att det inte finns någon direkt access till våra servrar, ingen bakdörr för regeringar och inga hemliga maskiner i våra datacenter så hoppas jag att vi kan behålla det förtroende som användarna har.
Tekniken får fler sinnen
Nicklas Lundblad berättar att den lättillgängliga informationstekniken just nu håller på att få de fem sinnen som vi har.
–Vi ser till exempel att våra smarta telefoner får fler och fler censorer som kan mäta exempelvis luftkvalitet och kanske även pollenhalten. Tänk vad bra det skulle vara också om telefonen kunda varna för att man fått en gasläcka.
Han vågar dock inte sia om vilken information vi delar med oss av och på vilket sätt om två-tre år.
–Men det som nog kommer förvåna oss om några år är den enormt snabba tillväxten av information. Just nu vet vi att mängden digital information fördubblas var tolfte månad. Det växer otroligt snabbt och mycket utav det där är information som vi själva delar med oss av – kolla bara på alla som instagrammar i Almedalen. Jag tror i grunden att det här är bra för att vi med hjälp av den här informationen kan lära oss nya saker.