Snöyra längs Norrlandskusten

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket uppger att väglaget i Västernorrlands kustland är ”mycket besvärligt”. Skolor har hållits stängda och fortfarande dras många tåg, bussar och flyg med många problem och inställda avgångar.

– Jag har bott här i hela mitt liv och har aldrig varit med om det här. Det är fruktansvärt mycket snö, säger SVT:s reporter på plats.

Under torsdagen har det fallit stora mängder snö i Västernorrland, med till exempel 50 centimeter snö i delar av i Ångermanland. Den klass 2-varning som SMHI utfärdade tidigare i dag har dock minskat.

– Snöfallet har under dagen börjat mattats av och vindarna har försvagats i det här området. Men det kommer fortsätta vara mycket besvärligt i kustlandet i Gävleborgs län, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.

Dessutom kommer östra Svealand att beröras av snöfall från i natt och under morgondagen. Även i Dalarna väntas uppemot någon decimeter snö.

– Om du kan vänta så tycker jag att den som bor mellan Sundsvall och ner mot Gävle, ska undvika bilen fram till att man får se hur det blir i morgon bitti. Kolla gärna Trafikverkets hemsida för senaste information om du ändå måste ge dig ut, säger Pererik Åberg.

Det är fortfarande oklart när tåg, bil och busstrafiken går som normalt igen. Håll koll på nätet för den senaste informationen även där.

– Sundsvall har sagt att de kommer öppna sina kommunala skolor igen på fredagen. Men även där är det viktigt att titta på hemsidor och ha kontakt med skolan, säger Pererik Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.