-För individen kan det ju vara en fördel att man slipper exponeras för halsblosset, som är något av det giftigaste som finns. Men som medicinsk metod är det inte särskilt tilltalande att ersätta ett gift med ett annat, säger Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.
Den norska studien visar att snus är den allra vanligaste rökavvänjningsmetoden och att den dessutom oftare leder till ett lyckat resultat.
Nikotintuggummi sämre
För dem som använde snus var sannolikheten två och en halv gånger större att lyckas jämfört med de som använde nikotintuggummin. Allra mest effektivt var dock ett receptbelagt läkemedel, Champix, men det hade få personer i studien använt.
Men metoden innebär också att nikotinberoendet består. Drygt 60 procent av de som använde snus för att bli av med cigarettsuget fortsatte sedan att snusa regelbundet eller då och då.
-Bara en tredjedel lyckas alltså göra sig av med snuset, säger professor Hans Gilljam.
3.583 män mellan 20 och 50 år har deltagit i studien via en webbpanel. De har själva fått svara på frågor om vilka metoder de har använt för att sluta röka och vad resultatet blev. Drygt hälften var fortfarande rökare när de deltog i studien.
Tidigare studier i Sverige har givit liknande resultat enligt Hans Gilljam. Men han skulle vilja se en större undersökning för att slutgiltigt avgöra vilken metod som är bäst.
-Man skulle behöva följa personer som försöker sluta röka över tid. Först då finns bevis som man kan grunda rekommendationer på, säger han.
TT