Framtiden är oviss för Tommy Dahls tobaksföretag. Foto: SVT

Råtobak kan börja beskattas i framtiden

Publicerad

I motsats till cigaretter och snus, som är kraftigt beskattade, är råtobak i dag helt obeskattad. Det kan nu bli ändring på det, bland annat för att förhindra kriminell hantering.

Det pågår en snustvist i domstol mellan Tullverket och snusföretaget Prillan Concept i Borås. Striden handlar om 100 miljoner kronor i skatteskulder och kan få stora konsekvenser för den svenska snusmarknaden.

– Ja det är ju vår överlevnad och i förlängningen också branschens överlevnad, säger Tommy Dahl, vd på företaget, och sticker ner handen i en stor låda med tobak som står på golvet.

Prillan Concept i Borås har importerat tobak i mer än tio år och sålt ”gör ditt eget snus-satser” till grossister och konsumenter. Under hela den tiden klassificerades den tobak som importerades som råtobak och därmed behövde inte företaget betala punktskatt vid importen.

”Går att röka”

Men efter att ha låtit ett laboratorium i Tjeckien testa tobaken hävdar Tullverket nu att tobaken går att röka. Det innebär att företaget ska betala punktskatt för röktobak som uppgår till 1 852 kronor per kilo. Totalt är skatteskulden uppe i 100 miljoner kronor.

Prillan har bestridit fakturorna i domstol och vann i förvaltningsrätten, men i kammarrätten vann Tullverket.

– Kammarrätten bedömde att det är röktobak eftersom den går att röka precis som den är när den tas in över gränsen, säger Tullverkets expert Anna Quakkelaar.

Besked i januari

Nu har målet gått till Högsta förvaltningsdomstolen. Står sig kammarrättens dom väntar förmodligen konkurs för Prillan Concept. Men det kan också få stora konsekvenser för andra små företag som säljer ”gör det själv snus”-satser.

 – Som det ser ut just nu så är vi inne på en bana där alla förutom Swedish Match helt enkelt kommer att försvinna från den svenska snusmarknaden och då har vi återigen ett tobaksmonopol i Sverige, säger Tommy Dahl.

För konsumenterna skulle en seger för Tullverket innebära att det billiga ”gör det själv”-snuset med stor sannolikhet skulle försvinna från marknaden.

– Den här typen av ”gör det själv”-snus gör ju att man kan köpa billigare tobak, så att tobaken kommer att bli dyrare, säger advokat Ulf Käll.

I januari väntas besked om Högsta förvaltningsdomstolen tar upp målet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.