Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kan inte låta den här sommaren bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen, säger partiledare Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna föreslår 700 miljoner kronor till sommarlovsaktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är oroade för ett sommarlov med växande klyftor och utanförskap. Nu föreslår partiet 700 miljoner kronor till sommarlovsaktiviteter med lunch runtom i Sverige.

Förslaget är en del av Socialdemokraternas vårbudget. 700 miljoner kronor skjuts till kommunerna för att de i egen regi, eller tillsammans med till exempel idrottsföreningar, ska kunna arrangera meningsfulla aktiviteter för barn och unga i hela landet. Kravet är att lunch ska ingå i aktiviteterna.

Stödet ska gå till hela landet, men vara särskilt riktat mot kommuner med stora socioekonomiska utmaningar, enligt S.

– Vi kan inte låta den här sommaren bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen, säger partiledare Magdalena Andersson vid en pressträff inför sitt första maj-tal i Jönköping.

Andersson nämner fotbollsträningar, dansklasser, lässtund på biblioteket och skogsäventyr med scouterna för yngre barn. För äldre kan det handla om praktik på ett lokalt företag.

Riktar kritik mot regeringen

Bakgrunden till förslaget är de tuffa ekonomiska tiderna där svenska hushåll brottas med inflationen, höjda matpriser, högre hyror och räntor.

Enligt S står Sverige inför en sommar som riskerar att bli ”den fattigaste och tuffaste på mycket länge”.

– Varje barn som tvingas växa upp i fattigdom utan möjlighet till näringsriktig mat är ett misslyckande för hela vårt samhälle, säger Andersson.

S-ledaren riktar också hård kritik mot regeringen, vars politik hon anser försämrar barnfamiljers ekonomiska situation.

– För varje dag som Kristersson är statsminister blir barnen hungrigare, säger Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.