Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterar nyheter i höstbudgeten. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regeringen satsar på vuxenutbildning i höstbudgeten

Publicerad

Regeringen föreslår nya investeringar i utbildning och etablering på arbetsmarknaden. Man vill också göra det lättare för företagare att anställa, samt skärpa kraven på personer som står utanför arbetsmarknaden. Förslagen presenterades av statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) under tisdagen.

Totalt handlar det om en satsning på 4,3 miljarder kronor till nästa år. Den största delen handlar om att Kunskapslyftet, regeringens satsning på vuxenutbildning, byggs ut med 18 000 platser till nästa år.

Satsningen berör yrkeshögskolan, yrkesvux, folkhögskolan och andra högskoleutbildningar.

Skärpta krav på personer utanför arbetsmarknaden

Regeringen föreslår också investeringar när det gäller etablering och matchning på arbetsmarknaden. 

Man vill bland annat införa en utbildningsplikt för nyanlända som innebär att alla nyanlända som tar del av Arbetsförmedlingens etableringsinsatser kan tvingas söka och ta del av utbildning, annars kan ersättningen dras in.

– Det ska inte finnas några otydligheter vilka krav som finns om du kommer till Sverige, säger Magdalena Andersson.

Ta lån för körkort

Under 2018 införs också en möjlighet för långtidsarbetslösa personer att ta CSN-lån för b-körkort. Under 2019 föreslås den möjligheten även gälla yngre personer som slutfört en gymnasieutbildning.

– Med den här reformen förbättrar vi möjligheten att etablera sig på arbetsmarknaden och samtidigt stimulera en högre genomströmning på gymnasieskolan, säger Stefan Löfven.

Förenklar anställningsstöden

Vad gäller företagens möjligheter att anställa vill man förenkla anställningsstöden. Regeringen vill införa en typ av introduktionsjobb som ersätter fem andra stöd som finns i dag, bland annat försvinner traineejobben.

– Tanken är att det ska bli enklare för arbetsgivare. Man ska inte behöva lära sig flera olika regelverk utan bara ett, säger finansminister Magdalena Andersson.

Centerpartiet kritiska

Centerpartiet menar att regeringens förslag för att få in folk på arbetsmarknaden inte är tillräckliga och efterlyser tyngre satsningar på småföretagare.

– Regeringen lämnar jobbet halvgjort. Vi har drivit på för fler utbildningsplatser i yrkeshögskolan och yrkesvux, men för att skapa fler riktiga jobb behöver det bli enklare och billigare för småföretagare att anställa. Här är regeringen fortsatt mycket blek, rentav svarslös, säger Emil Källström, ekopolitisk talesperson för Centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer