Socialdemokraterna pressas från vänster

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas första majtåg fick se sig slaget av Vänsterpartiets på flera håll. S-ledaren Stefan Löfven lovade i sitt tal nya bostäder och sänkt pensionärsskatt.

Omkring 5.000 sympatisörer gick bakom Löfven i S-tåget i Stockholm. Parollen löd ”Ingen ung utan jobb”, men Löfvens nyhet var ett förslag för att bygga 4.000-5.000 fler lägenheter per år.

S vill att statliga bolåneföretaget SBAB ska ge gynnsamma lån till bostadsbolag för att bygga fler hyreslägenheter. Startkapitalet för SBAB:s nya verksamhet blir tre miljarder kronor som tas från andra statliga bolag. Finansmarknadsminister Peter Norman (M) varnar för ”prismanipulation” som kan leda till en bostadsbubbla. Men enligt Löfven handlar förslaget inte om att ge subventioner.

Första maj 2014

Krav på mer

Från LO-håll finns förväntningar på betydligt större bostadssatsningar. Förra första maj fördes ett krav på 15 miljarder i investeringar fram. I år låg dock LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lågt när det gällde krav på S.

– Vi behöver en S-ledd regering som sätter spaden i jorden – dag ett! sade han i sitt tal.

På Norra Bantorget lovade Löfven även att ta bort skatteklyftan mellan pensionärer och arbetande och fick applåder. Han kan dock inte garantera att det sker under nästa mandatperiod. Det skulle kosta drygt sju miljarder. S lovar bara att satsa 1,5 miljarder i ett första steg 2015.

Ett par kilometer bort talade V-ledaren Jonas Sjöstedt. Han vill ta bort hela skatteklyftan under nästa mandatperiod och föreslog att sänka skatten för pensionärer med 2,2 miljarder 2015. Sjöstedt har vind i ryggen i opinionsmätningarna och hans tåg lockade betydligt fler än Löfvens, omkring 10 000, enligt polisen.

Även i Göteborg var V:s tåg större än S. I Malmö var det dött lopp, enligt polisen.

Feminister

Löfven fick också applåder när han lovade att bilda en feministisk regering som står upp för jämställdhet och arbetsvillkor, bland annat rätt till heltid i offentlig sektor. Men S-ledaren kunde inte ge ett precist löfte om lagstiftning. Löfven uppger att S går igenom situationen kommun för kommun och att partiet ska ”leverera” där de har makten.

S slåss om feministiska vänsterväljare med både V och Feministiskt Initiativ (FI). FI tycks stiga i opinionsmätningar, även om det är långt kvar till riksdagens fyra procents spärr. I Göteborg drog FI:s affischnamn Gudrun Schyman mycket folk och krävde förkortad arbetstid. Löfven är dock inte oroad.

– Vi har en väldigt tydlig feministisk politik, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Första maj 2014

Mer i ämnet