Finansminister Magdalena Andersson (S) leder arbetsgruppen som föreslår miljonärsskatt. Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna vill införa miljonärsskatt

Uppdaterad
Publicerad

De rikaste i samhället har råd att bidra mer, menar finansministern Magdalena Andersson (S).

I en debattartikel i DN föreslår S en miljonärsskatt för att minska inkomstklyftorna – men Svenskt Näringsliv sparkar bakut.

Ojämlikheten i samhället är för stor och ökar dessutom allt mer, skriver en arbetsgrupp i Socialdemokraterna med Magdalena Andersson i spetsen på DN Debatt.

I fyra punkter lämnar gruppen förslag för vad som behövs göras för att stoppa utvecklingen. Bland annat vill man införa en miljonärsskatt som inkluderar de med stora förmögenheter. Bostäder ska undantas, enligt förslaget.

”Tycker de rikaste ska bidra mer”

Magdalena Andersson (S) vill inte specificera vilka grupper som skulle komma att omfattas av den tilltänkta lagen – eftersom det än så länge rör sig om ett förslag.

– Men den syftar såklart inte till att drabba vanliga löntagare och vanligt folk. Däremot ser vi att den rikaste procenten i Sverige har dragit ifrån rejält och blivit väldigt mycket rikare de senaste decennierna. Vi tycker att de ska bidra lite mer, säger hon till SVT Nyheter.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv tycker inte om förslaget.

”En ny förmögenhetsskatt gör att pengarna försvinner utomlands. Bara genom att lansera idén skadar man förutsättningar för investeringar och jobb”, säger vd Jan-Olof Jacke i en skriftlig kommentar till TT.

Ska presenteras för partistyrelsen

Enligt Magdalena Andersson har världsläget förändrats väsentligt sedan den senaste förmögenhetsskatten infördes. Till exempel finns nu större möjligheter att komma åt ”gömda” pengar i utlandet.

– Dessutom tror jag att många andra länder kommer att gå fram med en ökad kapitalbeskattning och en ökad beskattning av de allra rikaste. Många länder behöver precis som Sverige finansiera äldreomsorg och pensioner och har också problem med finanserna efter coronakrisen.

Förslaget om miljonärsskatt ska presenteras för Socialdemokraternas partistyrelse, som ska ta ställning till om frågan ska drivas vidare till riksdagen.

Svantesson (M): ”Fler måste få jobb”

Höjda skatter för rika är inte rätt sätt att stoppa ojämlikheten, anser Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Ska man jobba med ojämlikhet ska man se till att fler jobbar. Det är där den största skillnaden finns: mellan de som går till jobbet och de som inte har ett jobb. Fler måste få ett eget jobb och vara med och betala skatt. Det är så vi bygger Sverige starkt, säger hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.