Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S-ledaren Magdalena Andersson berättar om Socialdemokraternas förslag om etableringsstopp i vinstdrivande friskolor. Foto: SVT/Andreas Hult

Socialdemokraternas förslag – etableringsstopp för nya vinstdrivande friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill se ett etableringsstopp för nya vinstdrivande friskolor i väntan på vinstförbud. Partiet vill bland annat stoppa befintliga koncerner från att utöka sin verksamhet.

– Vi vill att staten ska dra i nödbromsen, säger partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff.

Initiativet om etableringsstoppet kommer läggas fram vid utbildningsutskottet och föreslås gälla tills det går att lagstifta om ett totalt vinstförbud i svenska skolan, enligt Andersson.

– Tanken är att den ska kunna gälla tills man har ett vinstförbud på plats.

Hon säger även att marknadsskolan är ett trasigt system och att skola och vinstjakt inte går ihop. Men även att skolkoncernerna växer på andras bekostnad.

Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson, Åsa Westerlund, säger också att de pågår en okontrollerad expansion av vinstdrivande skolor i Sverige och att skolkoncernerna är en drivande faktor för detta.

Det är inte klart om initiativet för ett etableringsstopp kommer att få något stöd. Och ett förslag om vinstförbud är något S lagt fram tidigare men som det saknas stöd för i riksdagen.

”Vi har stora problem i friskolesektorn”

I ett mejl till SVT ger skolminister Lotta Edholm (L) medhåll om att det idag finns problem inom friskolesektorn.

”Vi har stora problem i friskolesektorn med stora koncerner som verkar prioritera allt annat än kvalitet för skolbarnen. Jag menar att vi behöver se över incitamenten i friskolesystemet helt och hållet, dagens system fungerar inte”, skriver hon.

Men om S förslag om etableringsstopp är rätt väg framåt är hon inte säker på. Det är något som behöver analyseras vidare, menar hon.

Hon skriver även att ”friskoleutredningen har i uppdrag att se över etableringsrätten, i det ligger det att se över de negativa konsekvenserna som en etablering kan innebära.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.