Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer friskolekoncerner att fortsätta kunna köpa våffelstugor och skärgårdstomter för pengar från skolpengen? Hör hur skolminister Lotta Edholm (L) svarar på frågan. Foto: SVT

Tidöpartierna överens om nya spelregler för friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en tid tillbaka har regeringen och Sverigedemokraterna suttit i tröga förhandlingar om hur spelreglerna för friskolorna ska förändras i grunden. SVT kan nu berätta att de är i mål och att regeringen i dag fattat det beslut som kommer att ligga till grund för en ny friskolelag 2026.

– Det finns i dag fundamentala problem som bland annat handlar om att vinstintresset är för stort, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Med löftet om en ny lag som skulle innebära den största förändringen sedan friskolereformen genomfördes på 90-talet, gick Tidöpartierna för en tid sedan in i förhandlingar om vilka nya riktlinjer den friskoleutredning som förra regeringen tillsatte ska få.

Planen var enligt SVT:s uppgifter att det skulle vara klart redan innan sommaren. Men förhandlingarna drog ut på tiden eftersom flera delar lades till under resans gång, bland annat att även förskolan skulle inkluderas i den nya lagen.

Edholm: Friskolor drivs mer av vinst

Nu är förhandlingarna i hamn och i dag har regeringen fattat ett beslut om ett tilläggsdirektiv, alltså ändrade riktlinjer, till utredningen. Enligt skolminister Lotta Edholm är de så omfattande att det i stort sett blir som en ny utredning.

– Min bedömning är att hela borgerligheten har gjort en väldigt stor vändning i den här frågan det senaste halvåret, säger Edholm och fortsätter:

– Det har blivit alltmer uppenbart att en del friskolor drivs mer av sitt intresse att kunna göra vinst än att se till att eleverna får en kvalitativ undervisning som verkligen håller måttet. Och det tror jag att fler och fler inser.

Vinstförbud för skolor som missköter sig

Exakt vad som ska utredas kommer att presenteras på en presskonferens i morgon fredag, men klart står i alla fall att direktiven bland annat innehåller vinstförbud eller annan vinstbegränsning. Exempelvis vid nya skolor eller för skolor som inte sköter sig. Och för att det här ska kunna kontrolleras ska utredaren se över möjligheten att tvinga friskolekoncerner att stycka upp sina aktiebolag, så att varje skola blir ett enskilt bolag.

Planen är att den nya friskolelagen ska vara på plats 2026.

– Men det kan vara så att en del förändringar kan vara på plats tidigare. Det är min förhoppning, säger skolministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.