Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har friskolekoncernernas tillväxt sett ut – reporter Kristina Lagerström förklarar i klippet. Foto: Simon Krona, grafik: Kalle Fürst

Här är friskolorna som växt mest de senaste fem åren

Uppdaterad
Publicerad

Landets större skolkoncerner satsar hårt på tillväxt, inte minst de som gått till börsen de senaste åren. Men nu försämras ekonomin och flera koncerner har dragit på sig ökade risker i expansionen, visar SVT:s granskning. Samtidigt varnar Skolinspektionen för de ekonomiska riskerna. 

– Allt handlar om hur många elever man får in skolpeng för, säger Gunnar Persson, chef för ekonomisk granskning på Skolinspektionen. 

SVT har granskat de skolkoncerner som växer allra snabbast i Sverige. Fem koncerner har minst fördubblat sin omsättning mellan 2017 och 2021. Tre av dem sattes på börsen av sina grundare och ägare under åren med börsfest och nollränta. Alla lovade investerarna snabb tillväxt.

Den mest expansiva koncernen av alla är den som började med att Täby kommun sålde ut Tibble gymnasium till rektorn. Cedergrenska, som koncernen nu heter, har vuxit med 231 procent sedan 2017.

SVT Nyheter granskar

Rektorn är sedan länge ute ur bilden. Det var nästa ägare, den före detta aktiemäklaren Niklas Pålsson, som drog igång expansionen, köpte fler skolor och satte bolaget på börsen.

Vinst rasar

Men nu är det hårdare ekonomiska tider för skolbranschen. Hyror, skollunch och annat blir dyrare på grund av inflationen, och kommunerna vill inte kompensera fullt ut enligt flera skolkoncerner.

Cedergrenskas vinst rasade från 10 miljoner till 1,3 miljoner det senaste halvåret enligt den färska delårsrapporten.

Till hösten stänger Cedergrenska Almaskolan på Östermalm i Stockholm, delvis på grund av lokalproblem, men bolaget skriver också i sin delårsrapport att ”ett minskat antal ansökningar till skolan under de senaste åren ligger bakom beslutet.” Eleverna hänvisas till koncernens högstadieskola i Täby, men de elever vi pratar med vill inte börja där.

– Det är tråkigt, vi hade kommit nära varandra. Man bytte ju hit för att gå sjuan till nian så det är tråkigt att byta klass igen, säger Benjamin Atajic, som började högstadiet i höstas.

Niklas Pålsson vill inte medverka i någon intervju med SVT. Detsamma gäller Tellusgruppens vd, som hänvisar till kommande bokslut och att börsreglerna förhindrar honom att uttala sig strax före det.

”Skulle växa och leverera”

Men skolkoncernen Atvexa lämnade börsen i höstas.  

– Huvudskälet till att vi lämnade börsen var kravet på att vi skulle växa och leverera ett resultat, säger Johan Kyllerman, vd på Atvexa. 

Och flera av de snabbväxande koncernerna har dragit på sig ökade ekonomiska risker under expansionsåren. Det gäller i viss mån banklån, men framförallt handlar det om långa hyreskontrakt, där de förbundit sig att betala hyra i upp till 20 år, och inte har rätt att dra sig ur oavsett hur det går med elevtillströmningen. 

”Kan leda till neddragningar”

Tellusgruppen har leasingskulder, framförallt hyreskontrakt, som är 25 gånger högre än det egna kapitalet, visar SVT:s granskning. 

Skolinspektionen, som håller koll på skolföretagens ekonomi för att förebygga konkurser, varnar för riskerna med de långa hyreskontrakten.

– Om eleverna blir färre så minskar skolpengen, och sitter man då fast med långa hyreskontrakt så slår det mot lönsamheten och kan leda till neddragningar, säger Gunnar Persson på Skolinspektionen. 

Jobbar du på en fristående eller kommunal skola? Här kan du Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar

Så gjorde vi granskningen

Vi granskade bokslutsdata för hela friskolebranschen och fann att flera koncerner hade väldigt snabb tillväxt. Vi beslöt att titta närmare på dem, och valde startåret 2017.  

För att inte få med företag som till exempel expanderat från en till två skolor, satte vi en nedre gräns på 200 miljoner kronor i omsättning 2017 för koncernerna i vår granskning. Det visade sig att fem större koncerner minst fördubblat sin omsättning mellan 2017 och 2021. 

Vi har inte tagit med det senaste bokslutsåret i granskningen eftersom en av koncernerna förlängde sitt räkenskapsår då vilket gör att det inte går att få jämförbara siffror. 

Tre av koncernerna valde att gå till börsen under åren med nollränta och god börsutveckling. Det är en förklaring till den hårda satsningen på tillväxt.

Men tillväxt under goda år kan ofta medföra ökade risker i företag. Och nu riskerar inflation, stigande räntor och sjunkande barnkullar att påverka skolföretagens ekonomi negativt framöver. Flera koncerner har redovisat förluster periodvis.  

För tio år sedan blev färre elever och ansträngda finanser slutet för flera skolföretag, bland annat gymnasiekoncernen John Bauer. Man kan inte se några liknande, akuta konkursrisker i vår granskning, men långa hyreskontrakt som koncernerna dragit på sig under tillväxtåren utgör en ökande risk.

Vi jämförde därför hyresskulder med omsättning, rörelseresultat och eget kapital, samt hyreskostnader med omsättning och rörelseresultat. Flera koncerner har ökat sina risker enligt dessa nyckeltal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet