Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Namnet Atvexa syftar till att barnen ska växa – inte bolaget, enligt Johan Kyllerman. Foto: David Westling/SVT

Friskolejätten: ”Framöver är inte tillväxt någonting heligt för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Atvexa har varit en tillväxtraket sedan 2009. Ägarna satte bolaget på börsen 2017. Men i höstas köpte de tillbaka koncernen från börsen igen. 

– Huvudskälet till att vi lämnade börsen var kravet på att vi skulle växa och leverera ett resultat, säger Johan Kyllerman, vd på Atvexa.  

Atvexa har i snitt köpt på sig nio-tio nya verksamheter per år. Koncernen äger 39 skolor runt om i Sverige och 157 förskolor i Sverige, Norge och Tyskland.  

Mellan 2017 och 2021 ökade omsättningen med 142 procent. Den senaste räkenskapsåret omsatte bolaget 2,3 miljarder kronor.  

SVT Nyheter granskar

SVT har granskat de fem skolkoncerner som växt allra mest de senaste åren – minst fördubblats.

Koncernerna på börsen har ett tydligt gemensamt budskap i årsredovisningarna: Tillväxten är hög och det kommer fortsätta så. Atvexa har upprepat gång på gång hur koncernen ökat omsättningen med i snitt 30 procent per år sedan starten 2009.

”Tillväxt inte längre heligt”

– I en börsnoterad miljö så har man en målgrupp som är investerare och analytiker. Man talar om för de investerarna vad man bedriver för sorts verksamhet och hur man växer. Men den målgruppen har vi inte längre och framöver är inte tillväxt nånting heligt för oss. Det viktigaste för oss är att vi bedriver en högkvalitativ verksamhet.  

Hur påverkar det verksamheten att ha börskurs och tillväxtkrav att ta hänsyn till? 

– Jag kan bara prata om Atvexa. Eftersom tillväxt inte är så viktigt för oss och tillväxt är en parameter som premieras på börsen, så var det ett av skälen till att våra ägare valde att lämna börsen. Den långsiktighet som vi värnar om finns det inte riktigt utrymme för i en börsmiljö, säger Johan Kyllerman.

Bistrare tider

Det har också blivit bistrare ekonomiska tider, vilket flera skolkoncerner rapporterade om i höstas.  

– Det här är ett av de tuffaste åren skulle jag säga i vår historia, säger Johan Kyllerman. 

Hyrorna stiger ofta lika mycket som inflationen, alltså tio procent.  El och skolmat blir också dyrare. Kommunerna vill inte höja skolpengen alls lika mycket, enligt flera koncerner.

Mer vegetarisk mat

Det betyder nedskärningar enligt Atvexa. För närvarande handlar det om mer vegetarisk mat och snålare användning av torkskåp, men personalminskningar är inte heller uteslutet.  

– Det kan innebära förändringar när det gäller hur man bemannar och schemalägger, men det är sista steget. Det är ju samma situation för de kommunala skolorna, så det vore konstigt om inte kommunerna till slut kompenserar för kostnadsökningarna, säger Johan Kyllerman.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet