• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Lena Hallengren, socialminister. Foto: Amir Nabizadeh/TT, Jonas Ekströmer/TT

Socialdepartementet föreslår förlängt alkoholstopp efter klockan 20

Uppdaterad
Publicerad

Socialdepartementet vill förlänga förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20. Det framgår av en remiss från departementet.

– Vi behöver fortsätta vidta åtgärder för att bromsa smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT Nyheter.

Den nuvarande förordningen skulle innebära att förbudet upphör på måndag 25 januari. Från och med då skulle alkohol återigen få serveras fram till klockan 22, enligt det tidigare förbudet.

I remissen föreslås nu att det tillfälliga förbudet mot servering av alkohol efter klockan 20 förlängs till och med den 7 februari ”på grund av det allvarliga smittläget”.

Beslut på torsdag

Regeringen väntas fatta beslut om alkoholförbudets eventuella förlängning på torsdag, uppger socialministerns pressekreterare för SVT Nyheter.

– Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge mitt i en pandemi, och smittspridningen har under hösten och vintern ökat i snabb takt. Smittspridningen är fortsatt hög även efter jul- och nyårshelgen och vi behöver fortsätta vidta åtgärder för att bromsa den. Regeringen gör kontinuerligt bedömningar av pandemiläget i dialog med expertmyndigheterna och vi behöver fortsatta restriktioner, säger socialminister Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, anser att alkoholstoppet är näringsfientligt.

– Det är direkt näringsfientligt. Restauranger tar, och har tagit, stort ansvar för att minska smittspridningen under pandemin och att då fortsätta jaga dem när det dessutom finns en pandemilag är respektlöst, säger han i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se krögarnas protest mot förlängda alkoholstoppet. Foto: SVT

Visita: Krisen är akut

Alkoholstoppet från klockan 20 har redan förlängt en gång, då det först var menat att upphöra den 15 januari men sedan blev förlängt.

I går meddelade Finansdepartementet att ett nytt nedstängningsstöd där företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av pandemilagen ska kunna få ersättning med upp till 100 procent för fasta kostnader. Nedstängningsstödet riktar sig dock bara till företag som helt tvingas stänga ner sin verksamhet.

Visitas vd vill se ett stöd som täcker 100 procent av förlusterna som alkoholstoppet leder till.

– Krisen är akut och det är helt avgörande att de beslutade stöden betalas ut omedelbart för att i grunden sunda företag och jobb ska finnas kvar när det vänder, säger Jonas Siljhammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet