Socialminister Lena Hallengren behandlas för bröstcancer. Det berättar hon själv för TV4. Foto: Marko Säävälä/TT

Socialminister Lena Hallengren drabbad av bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren (S) har påbörjat en behandling mot bröstcancer. I en intervju med TV4 berättar hon hur statsminister Stefan Löfven reagerade på beskedet.

– Han blev naturligtvis lite chockad. Det tänker jag att de flesta blir. Han hade en väldig förståelse. Och han om någon har haft många svåra samtal, säger hon.

Det är i en intervju i ”Nyhetsmorgon” som Lena Hallengren berättar att hon behandlas mot bröstcancer. Socialministern gick nyligen igenom en bröstoperation och nu väntas cellgiftsbehandling.

– Jag mår faktiskt väldigt bra, men jag inser att cellgiftsbehandlingen kommer att påverka kroppen, säger hon till TV4.

”Är också människa”

I intervjun berättar Lena Hallengren att hon inte kommer ”banga” på sitt jobb, även om hon kommer att vara svagare vissa dagar. Hon är inte heller orolig över att hennes öppenhet kring sjukdomen ska påverka förtroendet.

– Vi är ju människor, politik är en stor del av mig och mitt liv men jag är också människa så det är bättre att jag är ärlig med vilka utmaningar jag har och vilka konsekvenser det kan få.

Samtidigt är Lena Hallengren redo för att hon kan komma att behöva sjukskriva sig om hälsan försämras. På frågan om hon är rädd svarar Lena Hallengren:

– Nej faktiskt inte, jag är väldigt här och nu och tänker att jag inte tar ut något i förskott. Jag försöker att inte läsa så mycket.

”Kan drabba vem som helst”

I en kommentar till SVT Nyheter säger Stefan Löfven att han ”kommer göra allt för att stötta Lena Hallengren på det sätt hon önskar”.

– Lena Hallengren har det senaste året slitit stenhårt och jobbat dygnet runt för att hantera coronapandemin. Hon har synts på pressträffar, i intervjuer, gjort digitala besök runt om i landet och visat stor klokskap och skicklighet under en svår tid för vårt land.

Stefan Löfven ger också besked om hur Lena Hallengrens jobb kommer att påverkas den närmsta framtiden.

– Allvarliga sjukdomar som cancer kan drabba vem som helst. Men Lena Hallengren kommer att fortsätta som Sveriges socialminister under den tid som hon får behandling, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

– Om hon inte kan närvara vid ett regeringssammanträde ersätter någon annan minister henne. Vi har ett bra system för detta. Hon deltar i arbetet inför besluten precis som vanligt.

Lena Hallengren avböjer att kommentera dagens besked och hänvisar till ett inlägg på Instagram.

Lena Hallengren (S) är född 1973 och bosatt i Kalmar. Hon är gift och har två barn.

Hon tillträdde som socialminister i januari 2019, och har haft en framträdande roll i regeringens arbete under pandemin.

”Lena Hallengren har en stark ideologisk kompass” sade statsminister Stefan Löfven när hon presenterades som minister.

Hon började sin politiska karriär som kommunpolitiker i Kalmar och blev sedan förbundssekreterare för SSU.

I Görans Perssons regering var hon biträdande utbildningsminister åren 2002-2006, och hon var mellan 2018 och 2019 barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.