Socialminister Lena Hallengren om smittspridningen på sportlovet: ”Då är jag absolut orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Sportloven närmar sig och många svenskar planerar att besöka fjällen. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten varnat för en tredje våg av smittspridning. Socialminister Lena Hallengren (S) menar att det inte är resandet i sig som oroar, utan hur man beter sig på plats.

– Är det så att man reser iväg och sitter på överfulla tåg, och skulle man sitta på after ski, då är jag absolut orolig, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

I går meddelade regeringen att man vill begränsa antalet resenärer på tåg och bussar med stöd av pandemilagen. Många som ska resa på sportlovet har dock redan bokat sina resor och påverkas inte.

– Det är inte lätt att komma åt just det. Vi ser ett behov av att ha den här regleringen inför påsken. Det sänder en signal både till dig som reser och dig som arrangerar resor, säger Lena Hallengren.

Coronapandemin

Resandet i sig är inte problemet menar socialministern.

– Det är hur man reser som spelar roll och vad man reser till och vad man gör där. Kan man vara utomhus mycket, vilket man förhoppningsvis är. Man åker inte ett kompisgäng eller tre familjer som man brukar.

”Obehaglig känsla”

Socialministern fick också frågor om den brittiska mutationen av coronaviruset när hon gästade SVT:s Morgonstudion.

– Att vi har mutationer är en ganska obehaglig känsla men den brittiska verkar inte vara helt annorlunda, men den kanske ökar på smittspridningen.

Se mer om ministerns oro i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet