Socialstyrelsen vill lyfta frågan om officiell statistik borde ha fler alternativ än man och kvinna. Till höger en bild som användes i USA i samband med debatten om vilka offentliga toaletter transpersoner har rätt att använda. Foto: TT

Socialstyrelsen öppnar för ett tredje kön i officiell statistik

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar Socialstyrelsen för ett tredje kön i officiell svensk statistik. De vill att landets statistikmyndigheter ska diskutera om man kan införa fler definitioner än man och kvinna.

– Ett binärt könsbegrepp som man och kvinna gör att alla inte kan känna igen sig, säger Lars Grönvik, enhetschef på Socialstyrelsen.

SCB, som är huvudansvarig för officiell statistik i Sverige, har föreslagit en uppdatering av sina riktlinjer när det gäller individbaserad statistik. Därför har den hämtat in remissvar från berörda instanser.  

Socialstyrelsen har inga invändningar mot de föreslagna riktlinjerna, men väljer samtidigt att i sitt remissvar reflektera kring att ”kön är mer komplext än att dela in i grupperna man och kvinna”.

Vill lyfta frågan

Lars Grönvik, enhetschef på Socialstyrelsen, säger att man vill väcka frågan om hur statistik kan bli mer inkluderande. 

– Officiell statistik finns för att beskriva samhället på olika sätt. För att det ska vara relevant för samhället är det viktigt att alla användare kan känna igen sig i den. Ett binärt könsbegrepp som man och kvinna gör att alla inte kan känna igen sig, säger han.  

Om ett tredje alternativ utöver man och kvinna ska användas i registerdata som exempelvis folkbokföringen krävs en lagändring. Men mycket officiell statistik bygger också på enkätundersökningar och där skulle det vara möjligt att tillämpa fler alternativ, enligt Lars Grönvik.

Nu vill han se hur frågan landar hos SCB och de andra remissinstanserna. 

– Det viktigaste är att få en diskussion om vad vi kan göra för att statistiken ska vara relevant. Kan vi göra något utan lagändringar? Eller bör vi gemensamt verka för att det ska bli en förändring? säger Lars Grönvik. 

Omdebatterat politiskt

Frågan om att utreda ett juridiskt tredje kön har diskuterats politiskt under många år. Det skulle bland annat kunna innebära att man inför könsneutrala personnummer, i dag visar den näst sista siffran om du är man eller kvinna. 

I en utredning om att stärka transpersoners rättigheter som lämnades in till regeringen 2017 var ett tredje juridiskt kön ett av förslagen. Senast i november lämnade tre miljöpartister in en motion om att utreda frågan. 

I SVT:s valkompass inför valet 2018 svarade S, MP, C, L och V, en majoritet av riksdagen, att det var ett bra förslag att införa ett tredje juridiskt kön. Moderaterna ansåg att det var ett dåligt förslag och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att det var ett mycket dåligt förslag.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.