Mona Heurgren, avdelningschef vid Socialstyrelsen. Foto: Anders Wiklund/TT

Socialstyrelsen hittar fler döda i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsens register över dödsorsaker i Sverige pekar på att antalet döda i covid-19 är högre än Folkhälsomyndighetens siffror.

När Socialstyrelsen analyserar sin statistik över dödsorsaker upptäcker de fler avlidna i covid-19 än Folkhälsomyndigheten rapporterar. Det framkom vid måndagens presskonferens om pandemiläget i Sverige.

– Vi hittar ungefär tio procent fler personer än vad som har framkommit hittills i Folkhälsomyndighetens uppgifter, säger Mona Heurgren, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

Tio procent är ganska många fler dödsfall än vad Folkhälsomyndigheten tidigare har redovisat. Varför är de högre?

– Den stora skillnaden är att vi även har med fall som inte har laboratorietestats, utan där ansvarig läkare har dokumenterat att det är en patient med covid-19.

Lång eftersläpning

Det är Socialstyrelsen som ansvarar för den officiella statistiken om hälsa, vård och omsorg och dödsorsaker i Sverige. Men eftersom dödsorsakerna rapporteras in enligt särskilda rutiner och ska kodas enligt Världshälsoorganisationen WHO:s regelverk har vården tre veckor på sig att skicka in dödsorsaksintyg. Därför har det dröjt innan siffrorna blivit tillgängliga.

Nu har myndigheten börjat publicera statistiken över personer som avlidit av covid-19 på sin hemsida. Socialstyrelsen har nu fastställt dödsorsaken avseende covid-19 i cirka 1 700 fall, och det är analysen av dessa siffror som Socialstyrelsen presenterade i dag. Ungefär 90 procent av de avlidna var över 70 år; endast 1 procent under 50 år, och hälften av dödsfallen har skett i Stockholms län. De flesta avlidna har en eller flera kända riskfaktorer.

– Analysen visar att det är cirka tio procent fler dödsfall än vad Folkhälsomyndigheten hade registrerat vid samma tidpunkt. Den statistik som Folkhälsomyndigheten hittills har registrerat stämmer annars väldigt väl överens på ett övergripande plan. Med det menar jag vilka som drabbas, åldrar, kön och underliggande sjukdomar. Men vi har alltså en viss skillnad som är antal personer som avlider till följd av covid-19 fram till i dag, säger Mona Heurgren.

Alltid viss skillnad

Biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten Anders Wallensten påpekar att det alltid kommer att vara en viss skillnad mellan olika register:

– Ett sätt att se det totala antalet dödsfall är att sedan titta på överdödligheten, där man fångar fall som kanske inte ens har fått diagnosen av en läkare. Vi kommer att ha olika säkra data i olika delar av den här utvecklingen.

Det viktiga, säger Wallensten, är att ha en konsekvent rapportering som löpande går att utvärdera över tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.