Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om läget gällande coronaviruset, Covid-19. Foto: Anders WiklundVisa alla (2)
Visa alla (2)

80 nya rapporterade dödsfall i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

2 274 personer som har varit sjuka i covid-19 har nu avlidit i Sverige. Antalet inrapporterade dödsfall det senaste dygnet är 80. Det framkom under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff på måndagen. På grund av den vanliga helgeftersläpningen väntas dock siffrorna stiga något.
– Så vi får se de närmaste dagarna hur det här efterkorrigeras, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Totalt har nu 18 926 personer bekräftats smittade av coronaviruset, en ökning med 286 jämfört med i går.

I världen har snart tre miljoner personer bekräftats smittade och ungefär 200 000 tusen har avlidit i sviterna av covid-19.

Tusen tillgängliga IVA-platser

Just nu är det totalt 1 353 personer som får, eller har fått, intensivvård i Sverige. Enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, finns det 1 073 tillgängliga IVA-platser runtom i landet.

– Vi har fortsatt en ganska ojämn belastning över landet. Men utifrån Socialstyrelsens lägesbild arbetas det intensivt med att fördela patienter mellan regioner för att sprida ut belastningen, säger Johanna Sandwall.

Sandwall tillägger att det är fortsatt kritisk påverkan vad gäller skyddsutrustning i några regioner.

– Det som både vi och regionerna upplever som mest resursknappt just nu är skyddskläder av olika slag. Vi hoppas att den situationen kan lösas inom kort, säger hon.

Hälften av de döda är över 85 år

Socialstyrelsen, som ansvarar för den officiella statistiken om hälsa, vård och omsorg och dödsorsaker i Sverige, kommer nu att börja publicera statistik över personer som avlidit av covid-19. I statistiken kommer bland annat åldersfördelning, regionsfördelning och underliggande sjukdomar att ingå.

– Vi kan se att 90 procent av de som avlider är över 70 år. Och nästan 50 procent är över 85 år, säger Mona Heurgren, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

Fram till 23 april hade cirka 1 700 dödsorsaksintyg avseende covid-19 kommit in. Enligt Mona Heurgren hittar myndigheten ungefär 10 procent fler dödsfall än vad som hittills kommit fram i Folkhälsomyndighetens siffror.

– Den stora skillnaden är att vi även har med fall som inte har laboratorietestats, utan där ansvarig läkare har dokumenterat att det är en patient med covid-19, förklarar Folkhälsomyndighetens Anders Wallensten.

Se hela dagens presskonferensen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter