Foto: Josefin Lennen Merckx/SVT

Socialstyrelsen vill se nya regler för skönhetsingrepp

Uppdaterad
Publicerad

Bröstförstoring, fettsugning och andra skönhetsoperationer ska omfattas av samma regler som övrig sjukvård. Därtill ska endast hälso- och sjukvårdspersonal få utföra behandlingarna, det föreslår Socialstyrelsen i en ny rapport.

Kirurgiska ingrepp och injektioner som görs i estetiskt syfte, så kallade skönhetsoperationer, saknar ett tydligt regelverk. Nu slår Socialstyrelsen fast att patientsäkerheten inom området måste öka.

Det är på uppdrag av regeringen som Socialstyrelsen har utrett vilken typ av estetiska behandlingar som kräver medicinsk kompetens och som kan innebära betydande hälsorisker.

– Vi har kommit fram till att kirurgiska ingrepp och injektioner kräver medicinsk kompetens eftersom de kan leda till allvarliga skador. För att stärka skyddet för den enskilde anser vi därför att hälso- och sjukvårdslagstiftningen ska gälla i sin helhet vid dessa behandlingar, säger Louise Follin Johannesson, jurist på Socialstyrelsens rättsavdelning, i ett pressmeddelande.

De ingrepp och behandlingar som Socialstyrelsen anser bör omfattas av det nya regelverket inkluderar bland annat fettsugning, ögonlocksförminskningar, bröstimplantat men även injektioner med så kallade fillers (exempelvis läppförstoring).

Ska enbart få utföras av hälso- och sjukvårdspersonal

Socialstyrelsen anser att ovanstående ingrepp enbart ska få utföras av hälso- och sjukvårdspersonal, det vill säga legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

– Utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv är det inte lämpligt att tillåta personer som saknar medicinsk kompetens och som agerar utanför hälso- och sjukvården att utföra sådana här behandlingar. Vi föreslår därför en ny bestämmelse i patientsäkerhetslagen som begränsar detta, säger Louise Follin Johannesson i pressmeddelandet.

Socialstyrelsen kräver även att verksamheter som ägnar sig åt skönhetsingrepp ska omfattas av patientskadelagens krav på patientförsäkring, något som ska leda till ett utökat skydd för dem som går igenom behandlingarna.

IVO ska stå för tillsynen

Socialstyrelsens förslag innebär även att de verksamheter som gör kirurgiska ingrepp eller ger injektioner i estetiskt syfte blir vårdgivare. Det skulle innebära att de står under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Vi bedömer att regleringen skulle medföra att färre skulle skadas till följd av de ingrepp som omfattas av förslaget, säger Bitte Bråstad, enhetschef på Socialstyrelsens rättsavdelning, i pressmeddelandet.

Socialstyrelsens förslag i korthet:

  • Kirurgiska ingrepp och injektioner som görs i estetiskt syfte ska omfattas av hälso- och sjukvårdslagstiftningen genom ett tillägg i hälso- och sjukvårdslagen.
  • Enbart hälso- och sjukvårdspersonal ska yrkesmässigt få göra kirurgiska ingrepp och ge injektioner i estetiskt syfte.
  • Den som genomgår ett kirurgiskt ingrepp eller får injektionsbehandling i estetiskt syfte ska få information om behandlingen och om väsentliga risker för komplikationer och biverkningar.
  • Socialstyrelsen bedömer att den föreslagna regleringen behöver följas upp.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.