Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofia Lundberg hamnade i klimakteriet när hon var 41 år. Foto: SVT

Sofia hamnade tidigt i klimakteriet: ”Sexlivet har inte dött”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt klimakterium - alltså att man hamnar i klimakteriet innan man fyller 40 år - drabbar en kvinna av hundra. Det kan bero på olika saker, bland annat kan det vara ärftligt. Sofia Lundberg hamnade i klimakteriet när hon var 41 år.

Tidigt klimakterium är en diagnos som inte är helt ovanlig, men som många av oss aldrig har hört talas om. Kanske för att det är någonting som många av oss inte talar om? Sofia Lundberg var 41 år när hon hamnade i klimakteriet efter att ha opererat bort sina äggstockar.

– Jag blev väldigt chockad faktisk. Jag tänkte tankar som jaha måste jag byta klädstil nu? Jag tror att det är mest jobbigt i början, det blir väldigt omtumlande, säger hon till SVT:s program Klimakteriet – det ska hända dig med.

– När det gäller den här speciella gruppen då är rekommendationerna väldigt tydliga: Alla ska erbjudas hormonbehandling, säger säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi, i programmet.

Hon fortsätter:

– Är det så att de inte tar detta då så vet vi att det är en ökad risk för flera olika sjukdomar och tillstånd: Benskörhet, hjärt-kärlsjukdom men faktiskt också demens. Och alla de här hälsoriskerna vet vi att vi kan motverka med hormonbehandling. Så det är otroligt viktigt att man får det och får rätt information om det.

Fakta: Klimakteriet – det ska hända dig med

Visa

SVT:s program går till botten med klimakteriet, vad är egentligen klimakteriet och vad gör det med oss? De två avsnitten sänds den 11 och 18 oktober i SVT1 och SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer