Foto: Jeff Chiu/TT

Sökträffar svenskarna fått bort från Google

Uppdaterad
Publicerad

Vad får du för träffar när du googlar ditt namn? Sen 2014 har svenskarna och övriga européer kunnat ansöka om att få sökträffar med deras personliga uppgifter borttagna.

En titt i Googles öppna statistik skvallrar om vilken typ av länkar svenskarna bett, och lyckats, få sökjätten att plocka bort.

Det var i maj 2014 som en EU-dom slog fast att europeiska medborgare har ”rätt att bli glömda” på nätet.

Domen innebar ett nytt stort ansvar på söktjänster och Google, som är den dominerande söktjänsten i Europa, presenterade ett formulär som gjorde det möjligt att ansöka om att få länkar borttagna från sökmotorn.

Sen EU-domen har Google granskat över 80 000 webbadresser som anmälts av svenskar, och plockat bort 50 procent av dem, enligt statistik från Google. De flesta som begär att webbadresser ska tas bort är privatpersoner.

Vill ta bort adressuppgifter

För att sökträffar i Google ska tas bort krävs att informationen är ”felaktig, otillräcklig, irrelevant eller överdriven”. De vanligaste orsakerna till att sökträffar tas bort är enligt Google att innehållet inte är av allmänintresse, att uppgifterna är känsliga, att innehållet handlar om en minderårig eller att det rör sig om avtjänade straff, frikännande eller friande domar.

När Google listar vilka tio domäner som man tagit bort flest webbadresser från, på begäran av svenskar, återfinns flera av de stora katalogtjänsterna där man kan söka upp bland annat privatpersoners telefonnummer och adresser: Merinfo.se, Ratsit.se, Eniro.se, Hitta.se, Mrkoll.se.

Här är de tio domäner som Google tagit bort flest sökträffar till i Google Sök sen 2014 (på begäran av svenskar). Foto: SVT Design

Med i topp finns även Facebook.com och Stureplan.se – en sajt som bevakade utelivet vid Stureplan och innehöll vimmelbilder och bloggar men som lades ner 2017.

Flashback sticker ut

En domän som sticker ut på listan är Flashback.org. Sen 2014 har svenskarna begärt att över 10 000 webbadresser till forumet ska tas bort. I nästan var femte fall har Google plockat bort sökträffarna. Enligt Google förbättrade man sin kodningsprocess 2015, och sen 2016 menar företaget att man avlistat 27 procent av förfrågningarna för Flashback-adresser.

”Vanliga orsaker till att Google inte avlägsnade Flashback-sidor i Sverige var att de innehöll information relaterad till brottslig verksamhet eller yrkesutövning, eller att begäranden inte innehöll tillräckligt med information för att Google skulle kunna göra en bedömning”, skriver Joakim Larsson, Google Sveriges kommunikationschef, till SVT Nyheter.

En svensk har stämt Google för att söktjänsten vägrat ta bort sökträffar till forumet. Länkarna ledde till en tråd som handlade om ett projekt som mannen hade kopplingar till. Men han förlorade både i tingsrätten och hovrätten då man bedömde att hans ”roll i det offentliga livet” gjorde att det fanns ett allmänintresse av att ta del av diskussionen på forumet.

Faktaruta: ”Rätten att bli glömd”

  • I maj 2014 beslutade EU-domstolen att europeiska medborgare har rätt att glömmas bort på nätet. Förenklat innebar domen att europeiska medborgare ska kunna begära att sökträffar som innehåller deras namn tas bort, förutsatt att informationen är ”felaktig, otillräcklig, irrelevant eller överdriven”.
  • Domen fick stor betydelse för Google som är den sökmotor som flitigast används av européerna. Sökjätten skapade ett formulär där man kan anmäla länkar som man vill plockas bort.
  • Enligt Google ses innehållet över av ett team med specialutbildade granskare på Google Inc. De beslutar om innehållet ska tas bort.
  • Beslutar Google att inte ta bort en webbadress från sökresultaten kan den sökande överklaga till Google med mer information eller begära att beslutet granskas av Datainspektionen.
  • De vanligaste orsakerna till att sidor tas bort från Google är att innehållet inte är av allmänintresse, att uppgifterna är känsliga, att innehållet handlar om en minderårig eller att det rör sig om avtjänade straff, frikännande eller friande domar.
  • De vanligaste orsakerna till att sidor inte plockas bort från Google är att det finns alternativa lösningar, tekniska problem, dubbletter av en webbadress från samma person eller att innehållet har stort allmänintresse
  • ”Rätten till radering” , även kallat rätten att bli glömd, ingår i EU:s dataskyddsförordning. Den gäller i Europa och inte globalt, slog EU-domstolen fast i september 2019. Alltså även om du fått bort en sökträff syns den för någon som använder till exempel Google utanför Europa.

Källa: Google, Datainspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.