Att sola solarium ger kraftigt ökad risk för att drabbas av hudcancer. Foto: SCANPIX

Solarier ökar risken för hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett klart samband mellan solariesolande och risken för cancer i huden och unga solare löper dubbelt så hög risk, visar ny forskning.

Forskare konstaterar att risken för melanom är 20 procent högre för solariesolare än för dem som låter bli den konstgjorda solen.

Melanom i huden är en form av cancer som kan bli mycket elakartad och aggressiv, malign. Varje år upptäcks nära 65.000 nya fall av hudmelanom i Europa och så många som 3.500 av dessa tros bero på solariesolande.

Analys av stort antal studier

Forskarna är verksamma vid Prevention Research Institute i Frankrike och European Institute of Oncology i Italien. I deras undersökning, som publiceras i det senaste numret av British Medical Journal, har de analyserat 27 studier som alla undersökt sambandet mellan solariesolande och cancer mellan åren 1981 och 2012.

Resultatet visar också att det finns en tydlig koppling mellan ålder och risk för att drabbas av cancer. Personer som börjar sola i solarier före 35 års ålder löper en dubbelt så hög risk att drabbas, jämfört med dem som ”debuterar” senare i livet.

Riskerna har underskattats

Enligt forskarna har de studier som gjordes under 1980-talet antagligen underskattat risken med solariesol. Antagligen, skriver de, på grund av att fenomenet med solariesolande var förhållandevis nytt då.

Fakta: Ser beskedlig ut i början

* Melanom är en tumör som uppstår i de pigmentbildande cellerna i kroppen, melanocyterna. Tumören är vanligaste i huden, men kan även uppstå i exempelvis ögonen.

* Det finns ett tydlig samband mellan risken att drabbas och exponering från solens ultravioletta strålar, samma typ av strålar som finns i solarier.

* Melanom utvecklas ofta sakta som en pigmentfläck och liknar i tidiga stadier vanliga födelsemärken, men ändrar sedan ofta både färg och utseende.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.