Foto: TT

Solen fortsätter att skada oss i mörkret

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Yale University har upptäckt en helt ny mekanism för hur solen skadar arvsmassan i våra celler. Kunskapen kan leda till en ny typ av solskydd som man använder efter att man har solat.

Nästan 10.000 svenskar får någon typ av elakartad hudcancer varje år och det är den snabbast ökande formen av cancer i vårt land. Boven är vårt solande. Det tar bara en biljondels sekund innan strålarna skadar arvsmassan i våra hudceller.

Melanin både skyddar och skadar

Huden skyddar sig genom att producera mer av det bruna pigmentet melanin som fungerar som ett slags filter mot den ultravioletta strålningen. Men i en ny studie som har publicerats i tidskriften Science, visar forskare vid Yale University att melanin inte bara skyddar oss utan att pigmentet faktiskt också kan bidra till skador på vår arvsmassa och därmed stimulera canceruppkomst.

En intressant upptäckt tycker Rune Toftgård, professor, cancerbiolog och ledamot i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.

Förklarar rödhårigas ökade risk

 – Ja det här är en väldigt spännande studie eftersom den visar på en helt ny mekanism för hur solstrålningen kan skada vår arvsmassa. Det nya är att det sker genom en kemisk process. När solen träffar någon av våra hudceller så bildas det reaktiva föreningar som blir väldigt energirika och de utnyttjar melanin för att föra över energin till vår arvsmassa. Det skadar arvsmassan och leder i nästa steg till en mutation, förklarar Rune Toftgård.

 – En annan intressant sak med den här studien är att den visar att den typ av melanin som rödhåriga och blonda personer har är mer effektiv på att överföra den här energin och därmed skada arvsmassan. Så den här mekanismen skulle delvis kunna förklara varför blonda och rödhåriga är mer känsliga för solstrålning och varför de har högre risk att utveckla hudcancer. Det handlar alltså inte bara om att de har mindre melanin som skyddar dem.

Kan leda till en ny typ av solskydd

Forskarna bakom studien menar att den här nyupptäckta mekanismen skulle kunna förklara upp till hälften av de dna-skador som uppkommer efter UV-strålning. De såg även att den skadliga processen fortsätter i upp till tre timmar efter att man har slutat att sola. En viktig kunskap eftersom det öppnar upp för en ny typ av solskyddsmedel som kan användas både under och efter solexponeringen.

 – En sådan här ny kräm skulle kunna blockera energiöverföringen från de här reaktiva molekylerna till arvsmassan och  förhindra uppkomsten av DNA -skada, säger Rune Toftgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.