Kungen gjorde en 'kupp' och intervjuade Victoria. Foto: Scanpix.

Här firar Victoria födelsedagen

Uppdaterad
Publicerad

I dag firar kronprinsessan sin 36-årsdag på Öland.

I år är det 35:e gången som kronprinsessan Victoria firar sin födelsedag i Borgholm på Öland.

Kungafamiljen var under dagen på plats på Solliden där Victoria under dagen traditionsenligt tar emot gratulationer från allmänheten. Senare kom kungafamiljen till konserten på Borgholms idrottsplats i häst och vagn. Estelle är inte med på kvällen men i övrigt är familjen samlad; födelsedagsbarnet Victoria och Daniel, kungaparet, prinsessan Madeleine och hennes make Chris O'Neill samt prins Carl Philip.

Bland artisterna som underhåller finns Darin, Robin Stjernberg, Emmelie de Forest och Louise Hoffsten.

I publiken sitter även Victoriastipendiaten, skidåkaren Johan Olsson, samt 19 tidigare stipendiater – bland dem Pernilla Viberg, Carolina Klüft och Peter Forsberg.

Victoriastipendiet delas ut

Victoriastipendiet – som blivit en av årets höjdpunkter i Idrottssverige – delas ut på Victoriadagen sedan 1979 till den eller de idrottare som utfört en extra meriterande bedrift under året. Idrottsmän och kvinnor som fått ta emot priset ur kronprinsessans hand är bland andra Anette Norberg (2012), Daniel och Henrik Sedin (2011), Charlotte Kalla (2010) och Helena Ekholm (2009).

SVT sänder från firandet på SVT1 klockan 21.00 och i SVT Play. Mer om Victoriadagen kan du hitta här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.