Det visade sig vara stora skillnader mellan olika märken när SVT:s konsumentprogram Plus lät analysera innehållet i 11 olika fabrikat av solroskärnor. Foto: SVT

Solroskärnor kan innehålla höga halter av kadmium

Uppdaterad
Publicerad

Kadmiumhalten kan variera stort mellan olika fabrikat av solroskärnor. Experten rekommenderar max två matskedar per dag av den sort som innehåller mest.

Det visade sig vara stora skillnader mellan olika märken när SVT:s konsumentprogram Plus lät analysera innehållet i elva olika fabrikat av solroskärnor.

ICA gott livs ekologiska solroskärnor innehöll mest kadmium (0,29 µg/g) och de hade fem gånger så höga halter som Änglamarks. Kadmium är en tungmetall som i för höga doser kan ge skador på vårt skelett, hjärta och blodkärl.

Nickelhalterna skilde sig också mycket mellan märkena. Där hade Risenta och ICA gott liv så pass höga halter att nickelallergiker kan få förvärrade eksem om de bara äter ett par matskedar av produkterna.

Så här höga halter av kadmium och nickel är det i elva olika märken av solroskärnor som Plus har testat. Foto: SVT/Nils Lidström

Det är skadligt att få i sig för mycket kadmium, och man bör inte äta mer än två matskedar per dag av solroskärnorna med högst kadmiumhalt, enligt Lars Barregård, professor i miljömedicin vid Göteborgs universitet.

– Då får man i sig 10 µg kadmium, och mer än så tycker jag inte man vill få i sig från solroskärnor eftersom vi har kadmium i den övriga kosten också, säger han till Plusredaktionen.

– Nu är det ett problem att man normalt inte vet kadmiumhalterna, men visste jag det så skulle jag inte välja de produkter som innehåller mest.

Inga gränsvärden för solroskärnor

Det finns inga gränsvärden för hur mycket kadmium det får finnas i just solroskärnor, men flera av produkterna i testet innehåller mer kadmium per gram än vad som är tillåtet i ris och vetemjöl. 

Lars Barregård, professor i miljömedicin, tycker inte att man som konsument ska äta mer än två matskedar per dag av solroskärnorna med högst kadmiumhalt. Foto: SVT

– Men då ska vi komma ihåg att solroskärnor äter vi normalt inte så mycket av. Individen behöver inte oroa sig om man inte äter extremt mycket, säger Lars Barregård.

– Men kan man välja själv välja produkter, eller kan företagen sälja produkter som innehåller låga halter av kadmium, så är det ju väldigt önskvärt.

Vill inte begränsa intaget

Det normala dagsintaget av kadmium från all mat vi äter ligger kring 15 µg per person och dag i Sverige. Och EU:s riktvärde som vi bör hålla oss under motsvarar ett intag på cirka 20-25 µg kadmium per dag.

Trots resultatet vill Livsmedelsverket inte begränsa intaget eftersom solroskärnor enligt myndigheten samtidigt innehåller en hel del nyttiga ämnen som bland annat kan motverka hjärt- och kärlsjukdomar.

Se hela testet av solroskärnor i Plus i SVT Play

Tipsa Plus!

Vilka produkter vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska testa? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.