Norrsken över Stockholm och Kungsholmen natten till den 15 januari i år. Foto: Lisa Abrahamsson/TT

Solutbrott kan ge ovanligt kraftigt norrsken

Uppdaterad
Publicerad

Ett solutbrott, så kallad koronamassutkastning, beräknas träffa jorden även på onsdagskvällen. Vill det sig väl kan resultatet bli kraftigare norrsken än i januari.

– Prognosbilden för norrsken ser ruskigt lovande ut, säger norrskensjägaren Calle Bergstrand.

En koronamassutkastning innebär att ett moln bestående av stora mängder plasma kastas ut från solen. Om molnet som rör sig i riktning mot jorden faktiskt träffar planeten som beräknat är sannolikheten för norrsken stor, enligt Urban Brändström, norrskensforskare vid Institutet för Rymdfysik i Kiruna.

– Från och med 22 i kväll och även i morgon kväll (onsdag reds anm) så bör man absolut vara uppmärksam. Då gäller det att titta mot norr och undvika att titta i mobilen så att man förlorar mörkerseendet, säger han.

Den 14 och 15 januari fylldes sociala medier av bilder på färgstarka norrsken tagna över hela landet. Tusentals människor häpnade över att för första gången få se de förtrollande himlafenomenen. Lika många fick buttert konstatera att de missat festen.

”Kan bli häftigare”

Enligt Maria Augutis, meteorolog på SVT, hade tisdagen inte de bästa väderförhållandena för att kunna se norrskenet.

Under onsdagen ser dock molntäcket ut att luckra upp sig på sina håll i den södra halvan av landet.

Den Visbybaserade norrskensjägaren Calle Bergstrand, som driver Facebookgruppen Norrsken Sverige, har de senaste veckorna märkt av ett explosionsartat intresse. Gruppen, som i dag har över 110 000 följare, har ökat med närmare 20 000 följare sedan mitten på januari.

Han håller tummarna för onsdagens något förbättrade väderprognos.

– Prognosbilden för norrsken ser ruskigt lovande ut, så vi får verkligen hoppas att vädret ger med sig. Inte minst för de stackars själarna som missade allt senast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.