Debatt mellan Linnea Frank, Unga Republikaner och SVT:s programdirektör Jan Axelsson. Foto: Skärmdump: SVT

”Som en PR-film för monarkin”

Uppdaterad
Publicerad

”SVT:s kungabevakning är en PR-film för monarkin”. Det säger Linnea Frank, förbundsordförande för Unga Republikaner, i en debatt mot SVT:s programchef Jan Axelsson på svt.se.

SVT har storsatsat på bevakningen av dopet av prinsessanEstelle. Ebba von Sydow ledde ett specialinsatt program inför dopet och underdagen har sändningarna och hemsidan dominerats av bilder från dopet. LinneaFrank, förbundsförande för Unga Republikaner, säger att hon skäms över SVT:sbevakning.

-Jag såg programmet inför det kungliga dopet och blev förvånad,för jag har en väldigt positiv bild av SVT som en oberoende nyhetsbevakare. Menså såg jag ett hyllningstal, en PR-film för monarkin. Jag kan inte se det somoberoende, säger hon i en livedebatt på svt.se.

Estelles dop

Jan Axelsson är programdirektör för nyheter, sport och samhällepå SVT. Han tycker inte att SVT överbevakar kungahuset.

-Det här är en stor nyhetshändelse som intresserar en väldigtstor del av svenska folket. Då är det ganska självklart att SVT skildrar detsom händer. Vi har självklart en uppgift som kritiska granskare av statsskick. Mendet här är inte en folkomröstning mellan monarki och republik, det här är enstor isolerad händelse om folk är intresserad av, säger han.

”Ni skapar opinion”

-SVT måste omvärdera hur man rapporterar om monarkin iallmänhet. Kungahuset är en maktfaktor – kungen är vår statsöverhuvud – och det måste behandlas som det, intenågonting fluffigt. Ni skapar opinion när ni visar en positiv bild avkungahuset. Det är att ta ställning, säger Linnea Frank

Jan Axelsson vill inte berätta hur mycket pengar SVT lägger på bevakningen av hovet, men det sker inte på bekostnad av de granskande programmet, menar han.

-Om vi varje dag pumpade en massa kungliga nyheter skulle jagförstå kritiken på ett annat sätt. Vi sände vi 35 granskande reportage ochinslag om kungahuset under bröllopshalvåret. Det är mer än vi har gjortnågonsin under historien, säger Jan Axelsson.

Substanslöst och mycket yta

Kristina Widestedt är medieforskare vid Stockholms universitet.Hon har granskat bevakningen av kungahuset tillbaka till 70-talet och ser enhovjournalistik präglad av skönhet, mode, glitter och glamour.

-Det är väldigt glättigt, substanslöst och mycket yta. Den visarden här lite ouppnåeliga världen som tangerar fiktion, lite sagans värld. Jag skulle säga att den stora skillnaden är att mängden fluff –den rosa sockervadden – har tillkommit. Den fanns inte i lika hög gradtidigare, sägerhon.

En anledning till den förändrade hovjournalistiken tror hon ärkonkurrensen på tv-marknaden.

-1977, då Viktoria döptes, var SVT den enda spelaren påmarknaden. Oavsett vad man sände hade man hela befolkningen som publik. Numåste man konkurrera och då handlar det om att ro hem de här stora evenemangensom lockar en stor publik, säger hon.

Vill se mer granskning

Ledord för dagens hovjournalistik är smidighet och följsamhet,att aldrig vara besvärlig och ställa kritiska frågor, menar Kristina Widestedt.Hon tycker att SVT står sig ganska bra ändå, men skulle vilja se mer granskningav kungafamiljens arbetsuppgifter.

-SVT har tillräckligt mycket resurser för att kunna ha en breddi bevakningen. Det saknas inte granskande journalistik, men mängden är väldigtliten i förhållande till den underhållande mängden,

Tittarnas åsikter under programmet:

Kurt: Detär en historisk händelse när en tronarvinge döps. Hör historiens vingslag! SVTska givetvis vara med då. Att man behandlar statschefen och dennes familj medrespekt hör snarare till god ton och uppfostran.

Jonas: Jag tyckeratt det överrapporteras oavsett vad som händer runt dem, de har enligt minmening rätt till ett privatliv. Det är bara när de själva ber om det som detbör rapporteras, ej annars.

Daniel: Det ärganska uppenbart att SVT särbehandlar kungahuset. Bröllopet, födseln och dopet- tre händelser på kort tid som fått massiv bevakning, men nästan uteslutandepositiv sådan. Ett ganska grovt svek mot uppdraget att vara neutral.

Hellas: Svaretpå frågan måste bli jakande. SVT hyllar okritiskt en institution som inte hörhemma i ett demokratiskt samhälle.

Mikael: Det ärtragiskt att se hur denna otidsenliga och demokratiska anomali hyllas förmedborgarnas licenspengar. Var går egentligen smaklöshetens gräns?

LageSwärd: Kungahuset representerar vårt Fosterland Sverige. Det är inget fjäsk atthedra det, lika lite som när vi hedrar den Svenska flaggan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estelles dop

Mer i ämnet