Barnböcker, glasskål och smycken

Uppdaterad
Publicerad

Allt från flärdfullt, nyttigt till läsvärt. Dopgåvorna till prinsessan Estelle har strömmat in från privatpersoner, skolbarn, kommuner och län i hela landet.

En bokhylla fylld med 200 barnböcker. Det var regeringens och riksdagens gemensamma dopgåva till prinsessan Estelle. Samlingen innehåller pekböcker, bilderböcker, faktaböcker, sagor och klassiker.

Estelle fick även barnböcker, av Inger och Lasse Sandberg, från Värmlands län. Även Karlstads kommun gav en barnbok och en Spöket Laban-docka. Skolbarn i Sala har skickat barnteckningar och dikter till prinsessan.

Estelles dop

Sveriges landshövdingar gick ihop om en gemensam dopskål i östgötablått glas med slipade blåklintsblommor, tillverkad vid Reijmyre glasbruk i Östergötland, där Estelle är hertiginna.

Av Linköpings domkyrka fick prinsessan Estelle ett nytillverkat halssmycke i silver, i form av en silverstjärna med en sötvattenspärla, efter en medeltida förlaga. Solna gav ett guldpläterat halsband präglat med en sol som ingår i Solnas stadsvapen.

Dalarnas dopgåva blev inte oväntat en stor handmålad dalahäst med en hälsning ”från Dalafolket”.

Estelle får ge namn åt en gång- och cykelstig mellan Borgholm och kungafamiljens sommarbostad Solliden på Öland. Hon får även en upplevelsestig för barn i naturreservatet vid fågelsjön Tåkern uppkallad efter sig.

Fakta: Urval av dopgåvor till Estelle

* En bokhylla fylld med 200 barnböcker är regeringens och riksdagens gemensamma dopgåva.

* Sveriges landshövdingar skänker en dopskål i östgötablått glas med slipade blåklintsblommor, formgiven av Margareta Hennix och tillverkad av Reijmyre glasbruk i Östergötland.

* Kommuner, näringsliv och länsstyrelsen i Östergötland ger sin hertiginna Estelle en upplevelsestig för barn i vid fågelsjön Tåkern.

* Ockelbo kommun överlämnar boken Bröllopet, byfesten, besöket i Ockelbo. Kommunen planterar också ett körsbärsträd för att hedra prinsessan Estelle.

* Borgholms kommun och näringsliv namnger en en kilometer lång gång- och cykelväg mellan Borgholm och Solliden efter prinsessan.

* Solna, prinsessan Estelles hemkommun där Haga slott ligger, överlämnar ett guldpläterat halsband. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estelles dop

Mer i ämnet