Live-tv från riksmötets öppnande

Uppdaterad
Publicerad

För många känns sommarledigheten allt mer avlägsen, men för de 349 ledamöterna i Sveriges riksdag tar sommaren slut först i dag.

Okej, många folkvalda har jobbat politiskt under sommaren, och även i riksdagshuset har det varit aktivitet. Men det är först i dag som riksdagsåret inleds på allvar. I dag äger riksmötets högtidliga öppnande rum under sedvanlig pompa och ståt.

SVT sänder evenemanget både i SVT Play och i SVT1 med start klockan 13:25.

Riksmötets öppnande

Arméns musikkår spelar och Livgardets grenadjärer paraderar på Riksplan. När gästerna anländer till Riksdagshuset möts de av Folkdansgillet Kedjan med alla landskapsfanorna.

Närvarar gör, förutom riksdagsledamöterna själva, även kung Carl XVI Gustaf som på talmannens begäran förklarar riksmötet 2012/13 öppnat.

I plenisalen läser sedan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) upp regeringsförklaringen, därefter blir det sång- och musikstund innan gästerna tågar ut till musik.

Därefter börjar vardagen, även i riksdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Riksmötets öppnande

Mer i ämnet