Foto: Scanpix

Sommaren är inte slut – men värmen

Uppdaterad
Publicerad

Åska och stora regnmängder i väster.

-Sommaren är inte slut. Vi har ju augusti också men den varma perioden är över.

Det säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Han  berättar att perioden med temperaturer runt 25 grader tar slut redan under lördagen.

-Det kommer in regn från sydväst under lördagseftermiddagen. Och när det kommer så kommer det med musik, det vill säga vi får räkna med åska.

Enligt Pererik Åberg är det risk för stora mängder regn i Bohuslän, Dalsland, Västergötland och Värmland. Men till kvällen bör regnet ha upphört i Västsverige.

-De som ska till Springsteenkonserten i Göteborg kommer säkjert att tycka att det ser bedrövligt ut när de är på väg men när konserten börjar har regnet nog passerat.

Samtidigt som regnet och åskan kommer in över Västsverige regnar det också i västra Lappland men där är det inte lika stora mängder.

Lindrigare i öster

Östra delarna av Götaland och Svealand verkar inte drabbas lika hårt av åskan och regnet.   

-Det är frågan om hur mycket som klarar sig över till den kanten. Det tappar ju ganska mycket kraft men det kan fortfarande vara en del åska i det.  

-Om det passerar östra delarna blir det natten till söndag så det kommer troligen att vara fint under hela lördagen där, säger Pererik Åberg.   

Men den som befinner sig längs ostkusten kan inte helt andas ut. Ett område med  regnskurar rör sig norrut från Tyskland och Polen under lördagen.

-Det är en massa regnskurar som rör sig över Östersjön. Antagligen missar det Gotland och Sverige men om det kommer in så blir det åska även över Gotland, säger Pererik Åberg.

Molnigt i Norrland

För Norrlands blir det inte mycket sol under lördagen.

-Det blir molnigt och regn i hela Norrland utom möjligen längs kusten. Men det handlar inte om åska eller stora regnmängder, säger Pererik Åberg.

Under söndagen kommer regnområdet, som gett åska och mycket regn i Västeverige, in över Norrland söderifrån och tar över efter lördagens molnighet och regn. Framemot söndagskvällen finns regnet över norra Norrland.

Soligt men svalare

I Götaland och Svealand blir det en ganska solig söndag med en del höga moln.

Och som sagt: nu är det slut på temperaturerna runt 25 grader. Från och med söndag får vi nöja oss med omkring 20 grader utom i samband med regnet, där det blir 15-20 grader.

Efter helgen får vi räkna med ”varannandagsväder” igen.

-Det blir ungefär samma som innan den varma perioden med regnområden som arbetar sig upp över landet, säger Pererik Åberg.

Så blir vädret där du är (SVT:s vädersidor)

Vädervarningar (SMHI)

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne, Blekinge, västra Småland, Halland, Bohuslän Västergötland, Dalsland och Värmland.

Varningen lyder: ”Frampå lördagen risk för kraftig åska, lokalt med stora regnmängder”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer