Det är följden av de senaste förändringarna i reglerna för sommarskolor.
För att man ska få gå sommarskola efter årskurs 3 i gymnasiet krävs att man saknar slutbetyg. Man kan inte gå sommarskola, som får statsbidrag, för att höja sitt betyg.
Totalt har 378 kommuner och fristående skolor ansökt om statsbidrag för att ordna undervisning för elever som gått ut gymnasiet utan betyg. Av de sökande är ungefär två tredjedelar kommuner, resten är fristående skolor.
Inte säkert det blir av
Det är inte säkert att alla kommuner eller skolor verkligen kommer att anordna några sommarskolor för elever utan slutbetyg från gymnasiet.
I många fall krävs ett minsta antal elever för att det ska bli någon kurs.
-Om det verkligen kommer någon elev vet man aldrig, säger Peter Eide-Jensen, undervisningsråd på Skolverket och ansvarig för statsbidragen till sommarskolorna.
Peter Eide-Jensen understryker att kommunerna och skolorna inte får några pengar förrän i efterhand.
Fler ämnen
Det finns heller inga precisa krav från Skolverket hur lång tid en sommarskola ska pågå.
-Men ska man få statsbidrag ska det hålla på minst en vecka, säger Peter Eide-Jensen.
Hittills har det mest varit engelska och matematik på schemat hos sommarskolorna men det är sannolikt på väg att förändras. Utbudet kommer att breddas.
-I och med förändringarna av gymnasiet kommer det att krävas fler godkända ämnen, säger Peter Eide-Jensen.
60 miljoner
Totalt har regeringen avsatt 60 miljoner kronor till sommarskolor.
Skolverket räknar med att det i slutändan blir cirka 1.600 kronor per elev för kurser kortare än två veckor. För kurser som är två veckor eller längre blir det omkring 2.700 kronor per elev.
Det är bara den som är ”huvudman” för en skola som kan få statsbidrag till en sommarskola. Det betyder att bara kommuner eller fristående skolor kan få bidrag – inte utbildningsföretag som ordnar kurser som kan gå under benämningen ”sommarskola”.
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se