– Säger patienten att den sover mycket ska jag bli lite orolig, säger forskaren och neurologen Lars-Gunnar Gunnarsson.
Forskarna har följt nära 10.000 personer under ett knappt decennium. De som uppgav att de sov mer än åtta timmar per natt hade en 45-procentig ökad risk av att drabbas av stroke, och risken ökade om personen sov längre än åtta timmar under flera års tid, eller där personen fått ett större sömnbehov.
Antagligen är det inte sömnen i sig som ökar risken för stroke, snarare är det så att lång sömn kan innebära att något inte är som det ska med kroppen.
Tecken på ohälsa
Det kan vara tecken på andra problem, vilket läkare bör vara uppmärksamma på, enligt Lars-Gunnar Gunnarsson, biträdande professor vid Örebro universitet och läkare.
– Mycket talar för att många timmars sömn är att något inte är bra. Det blir en markör för ohälsa. Som kliniker tänker jag att säger patienten att den sover mycket ska jag bli lite orolig och ställa frågor.
Lars-Gunnar Gunnarsson tycker att studien är välgjord och säger att långa sömnperioder också kan vara tecken på snarkningar och sömnapné.
– Det vet vi att det ger en dålig sömnkvalitet. Den här långa sömntiden är lika dålig för blodkärlen som med för kort sömn, säger Lars-Gunnar Gunnarsson.
För lite också dåligt
Forskarna såg också en viss förhöjd strokerisk bland dem som sov kortare än sex timmar per natt, men den var inte statistiskt signifikant.
– I väldigt många biologiska skeenden är det så att för mycket eller för lite av något, då blir det sämre, säger Lars-Gunnar Gunnarsson.
Studien har gjorts av forskare vid universitetet i Cambridge och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Neurology.