Soulsångaren James Brown är död

Uppdaterad
Publicerad

Den legendariske soulartisten James Brown, känd som ”The Godfather of Soul” och ”Mr Dynamite”, avled i morse på ett sjukhus i Atlanta, där han vårdades för lunginflammation. Han blev 73 år.

Brown började sin karriär redan 1953. Sin första listetta, Try me, fick han 1958 och den blev den mest sålda R&B-singeln i USA det året.

James Brown kom att bli USA:s främste R&B-sångare med 116 låtar på hitlist- orna, däribland Papa's Got A Brand New Bag, I Got You (I Feel Good) och It's a man's man's man's world.

Växte upp i fattigdom

James Brown, som föddes den 3 maj 1933, växte upp i fattigdom i Augusta, Georgia. När han var 20 år gick han med i Gospel Starlighters, en vokalkvartett ledd av Bobby Byrd. Han hade då avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff för rån. Gruppen kom senare att inrikta sig på R&B och ändrade sitt namn till The Famous Flames.

Första skivan 1956

Producenten och talangscouten Ralph Brass knöt gruppen till sitt skivbolag King/Federal 1956. Första skivan med James Brown and the Famous Flames, Please Please, Please, blev en miljonsäljare och nådde som bäst 5:e plats på R&B-listan i USA samma år. Hans verkliga storhetstid kom under 60-talet med en mängd storsäljare.

En av de största

James Brown kom att bli en av de största svarta artisterna i USA och en förebild för för bl.a. Mick Jagger, Michael Jackson och David Bowie. 1986 skrevs han in i rockens Hall of Fame, och sex år senare fick han en grammy för allt han uträttat under sin karrriär.

Skandaler

Samtidigt kantades hans privatliv av skandaler. I slutet av 80-talet dömdes James Brown till sex års fängelse för bl.a. misshandel, men släpptes efter två år. Under 1990 och 2000 greps han upprepade gånger för droginnehav, men fortsatte att regelbundet uppträda och släppa skivor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.