”Spännande att se Kinberg Batra debattera”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hedenmo och Mats Knutson har lett många av Agendas partiledardebatter ihop. I kvällens debatt ser de bland annat fram emot att se Moderaternas nya partiledare göra sin debut i sammanhanget.

Senast Agenda hade partiledardebatt var för ett år sedan, några veckor före EU-valet i maj under ”supervalåret” 2014. Anna Hedenmo och Mats Knutson ledde även SVT:s slutdebatt med alla partiledarna inför riksdagsvalet i september.

Nu när det är dags för partiledardebatt i SVT igen har det varit regeringsskifte och det finns nya ansikten bland partiledarna. Dock får vi i kvällens debatt inte se KD:s nya ledare Ebba Busch Thor, som födde barn på lördagen. Hon ersätts av vice partiledare Jakob Forssmed. För Moderaternas Anna Kinberg Batra blir det första partiledardebatten i Agenda.

Partiledardebatten maj 2015

Åkesson (SD) gör comeback

– Det är ett nytt politiskt landskap. Och med en ny partiledare i Moderaterna och Jimmie Åkesson (SD) som gör comeback känns det väldigt spännande inför debatten. Nya partiledare påverkar alltid debattklimatet inom gruppen, säger Anna Hedenmo.

– Det ska bli intressant att se hur Anna Kinberg Batra tar för sig och hur mötet blir mellan henne och Stefan Löfven. I riksdagsdebatterna är det annorlunda, där kan de prata länge utan att bli avbrutna och de andra partiledarna sitter på avstånd. Här är alla nära varandra och det är ett helt annat tempo, säger Mats Knutson.

Kommer alltid reaktioner

Partiledardebatterna i SVT brukar ha många tittare och det kommer alltid en våg av reaktioner efteråt, konstaterar Anna Hedenmo.

– Inrikespolitik säljer! Det är kul att det finns så stort intresse, trots att det är långt till nästa val, säger hon.

– Det brukar diskuteras för vilken partiledare som debatten är viktigast, säger Mats Knutson, som själv menar att den här gången är det Anna Kinberg Batra, Stefan Löfven och Jimmie Åkesson som kommer att ha ögonen på sig extra mycket.

Debatten viktig för flera

– Anna Kinberg Batra är pressad bland annat av den interna diskussionen i partiet om decemberöverenskommelsen och hon måste visa att hon kan ta för sig. Stefan Löfven har problem och hans parti tappar väljare – för honom är debatten också viktig. Jimmie Åkesson som gör comeback i debattsammanhang efter sin sjukskrivning är jag också nyfiken på. Det blir intressant att se hur mycket tuppkammen växt på honom, säger Mats Knutson.

Om Jakob Forssmed, som ersätter Ebba Busch Thor, säger Mats Knutson att han är en skicklig och kunnig debattör.

– Det har jag själv kunnat se när han debatterat i riksdagen.

Hur känner ni er själva inför debatten?

– Vi känner oss trygga med uppgiften och med varandra. Vi samarbetar bra, vi kompletterar och känner varandra, säger Anna Hedenmo.

Vill ha hög stämning

Vad tycker ni gör att en debatt blir bra?

– Jag blir extra nöjd om det blir hög stämning. En debatt ska även vara bra underhållning.  säger Anna Hedenmo.

– Det blir bra om det hettar till, om alla blir engagerade, säger Mats Knutson.

De är också ense om att det oftast blir bra om partiledarna börjar debattera direkt med varandra utan att programledarna styr.

– Då kan vi lägga våra manus åt sidan!

Agendas partiledardebatt direktsänds söndagen den 10 maj i SVT2 kl 20.00-22.00 med avbrott för Aktuellt kl 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatten maj 2015

Mer i ämnet