Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren Catharina Rudolphson visar runt där hon torkar spannmålen. I och med de stigande priserna på vete, och ett nytt EU-beslut, ökar hon sin produktion nu. Foto: SVT

Spannmålsbonden: ”Vi kan producera mycket mer än vad vi gör”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på spannmål riskerar att nå alarmerande höga nivåer globalt.

Kriget i Ukraina, torka i USA och de dåliga skördarna i Kina spelar in.

– Bönder är företagare, är det lönsamt att odla så odlar vi, säger spannmålsbonden Catharina Rudolphson som nu ökar sin produktion.

Den globala spannmålsbristen leder till att priserna skjuter i höjden. Vete kostar hisnande 91% mer nu än i januari 2021. En prisökning som kan vara positivt för svenska spannmålsbönder, säger bonden Catharina Rudolphson, som också kandiderar till kommunfullmäktige för Moderaterna.

– Det är ju tyvärr så i den här näringen att det som är dåligt för någon är bättre för en annan. Men såklart vill ingen lantbrukare ha kris eller krig.

De stigande priserna i kombination med ett EU-beslut om att man ska få odla på mark som ligger i träda, innebär att Catharina Rudolphson nu kommer öka sin produktion.

– Vi kan producera mer än vad vi gör idag. Och för mig, och för de flesta bönder, är det priset som styr. Är det lönsamt så odlar vi, säger hon.

Men det är inte alla som är positivt inställda till den tillfälliga ändringen som EU presenterat. En av de som är kritiska är Pär Holmgren (MP), som menar att det förhindrar en ”långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning”.

– Vi kan inte fatta beslut som går emot våra klimatmål och målen för den biologiska mångfalden, sa han till Europaportalen.

”Ologiskt och omoraliskt”

Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, säger att lantbrukarnas möjligheter att öka produktionen varierar över landet.

– Det beror till exempel på om grödorna klarat vintern och om man köpte in gödning innan priset steg, säger han.

Jämfört med andra länder, som USA och Kina, är Sverige ingen stor producent av spannmål.

Spelar det någon roll om en så liten aktör som Sverige skalar upp?

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Även om Sverige är en liten aktör är det ändå ologiskt, och omoraliskt, att vi inte utnyttjar vår möjlighet att producera samtidigt som folk svälter i andra länder, säger Palle Borgström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.