De som inte har något sparande får bara ta del av de negativa effekterna av en svag krona, säger Frida Bratt. Foto: Nordnet/TT

Sparekonom: Den svaga kronan riskerar att öka klyftorna

Uppdaterad
Publicerad

Den svaga kronan riskerar att på sikt bidra till ökade ekonomiska klyftor, menar sparekonomen Frida Bratt. Anledningen till det sägs vara att personer som har haft råd att spara pengar i utländska fonder har kunnat dra nytta av en så kallad valutaeffekt, medan andra inte har det.

– De som inte har ett sparande får bara de negativa effekterna, säger hon.

Den svenska kronan har tappat värde i förhållande till många utländska valutor. Det leder i sin tur till att både importerade varor och sommarens utlandssemester riskerar att bli dyrare.

Men för den som har investerat sina pengar i globala fonder har sparandet fått en extra skjuts. Den som äger utländska aktier – antingen direkt eller genom fonder – får nämligen fler kronor tillbaka för de fondandelar som handlats för annan valuta.

Det kan leda till att de ekonomiska klyftorna i samhället ökar på lång sikt, menar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Alla drabbas av att elpriset och bensinpriset blir högre. Men de som inte har något sparande får bara ta del av de negativa effekterna, säger hon.

”Inte särskilt alarmerande”

En möjlig förklaring till att kronan har försvagats är det låga ränteläget i Sverige, som enligt Frida Bratt även gynnar den som redan äger sin bostad.

Hon är tydlig med att Riksbankens uppdrag inte är att styra växelkursen, men hon tycker att det är viktigt att perspektivet om ökade klyftor inte glöms bort.

Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, tycker inte att det finns anledning att vara alarmistisk. En svag krona kan nämligen gynna fler än bara dem som sparar i utländska aktier eller fonder.

– Jobbar man inom exportindustrin så går företagen bra när kronan är svag. Det kan gynna lönerna, säger han.

Han menar också att det är höginkomsttagare som i högre grad reser utomlands, där den svaga kronan blir särskilt tydlig.

Har ökat priset på tillgångar

Avanzas sparekonom Johanna Kull delar bilden av att den svaga kronan har gynnat dem som sparat i globala aktiefonder, men hon menar att det i grunden handlar om en räntepolitik som har haft ”fördelningspolitiska effekter”.

– Det har drivit upp priset på tillgångar, som till exempel aktier. Det gynnar dem som har ett börssparande och äger sin bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.