Banken tar höjd för att det kommer att bli dyrt, säger Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordned.

Sparekonomen om Danske Bank-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det allvar. För i dag medgav Danske Bank att amerikanska myndigheter inlett en brottsundersökning där banken misstänks för att verksamheten i Estland fungerat som ett centrum för penningtvätt.

– Det är allvarligt för att det kan ha skett brott men det är också allvarligt för att det är amerikanska myndigheter som kikar på det, säger Joakim Bornold som är sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

Det kan bli väldigt dyrt. Det kan också, om det vill sig riktigt illa, sluta med att man helt enkelt blir utfryst ur det amerikanska banksystemet. 

Beredda att betala

Nu börjar Danske Bank förbereda sig. I dag ställde banken in sitt återköpsprogram av aktier på hela tio miljarder kronor. Pengar som i stället hålls i beredskap för att betala skadestånd i USA. Men det kan bli mycket mer.

– Det är långt i från säkert att tio miljarder kronor kommer att räcka. Vissa experter pratar till och med om hundra miljarder kronor, säger Joakim Bornold.

– Vi får se vad det landar. Banken tar helt klart höjd för att det kommer att bli dyrt.

Börsen har reagerat kraftigt

Börserna i Norden har reagerat kraftigt. Danske Bank tappade stort när börsen i Köpenhamn öppnade idag men smittan har de senaste dagarna även spritt sig till de svenska banker som har verksamhet i Estland.

– De har också haft verksamhet och har verksamhet i Baltikum säger Joakim  Bornold. Det är klart att den oron spiller över och det tycker jag är rimligt. Det är klart att man undra också om Dankse Bank nu har misskött sig så här grovt vad har hänt i de övriga bankerna. Och det är rimligt att aktiemarknaden helt enkelt värderar in den ökade risken som blir även i de bankerna.

Misstron mot bankerna som har stor verksamhet i Estland lär fortsätta.

– Det handlar väldigt mycket hur de amerikanska myndigheterna kommer att agera, säger Joakim Bornold.

– Det kommer att ligga som en våt filt över Danske Bank men kanske också över de svenska bankerna under en ganska lång period. Vi kan prata år här faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.