Helikoptern som användes vid rånet mot G4S. Foto: SVT

Spektakulära rån i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En rad uppmärksammade rån, framför allt mot värdetransporter, har också utförts i Sverige. Här kommer ett axplock.

2009: G4S värdedepå, Stockholm

Ett av de mer spektakulära rånen är helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga utanför Stockholm. Det är första gången en helikopter används vid ett rån i Sverige. Rånarna landade på värdedepån och slog sönder taket med en slägga. För att hindra polisen hade ett bombliknande föremål ställts vid polisens helikopterbas. Den helikopter som användes vid rånet hittades under samma dag. Bytet blev omkring 39 miljoner.

2006: Arlanda flygplats, Stockholm

En värdetransportbil stoppades på Arlandaleden av maskerade män som sköt med automatvapen. Rånarna sprängde bilen och fick med sig ett okänt belopp. Utländska sedlar för motsvarande 19 miljoner kronor spreds dock runt platsen.

2006: Landvetters flygplats, Göteborg

Maskerade rånare, varav några hade kopplingar till Bandidos, körde in på landningsområdet och slog till när pengar lastades ur ett SAS-plan från London. Rånarna använde automatvapen och lämnade en bombattrapp. Bytet blev tiotals miljoner kronor i utländsk valuta.

2005: Hallunda, Stockholm

Rånarna tvingade ut väktarna ur Securitas värdetransport och spränger fordonet. Därefter tände de eld på ett antal bilar och placerade ut bombattrapper för att försvåra jakten och gjorde det med militär precision. Rånet styrdes från en sambandscentral. Bytet blev närmare 15 miljoner kronor.

2002: Rekordrån på Arlanda

Det största rånet i Sverige, mätt i värdet på bytet, skedde 2002 på Arlanda då flera män kom undan med 44 miljoner kronor. Då rånades en transport medan säckar med värdehandlingar och pengar lastades av från ett flygplan. Bytet återfanns aldrig.

1993: Moderna Museet, Stockholm

Flera verk av Picasso och Georges Braque stals vid en spektakulär kupp mot Moderna museet i Stockholm. Tjuvarna gjorde en så kallad rififi-kupp och tog sig in genom taket. Efter ett drygt års förhandlingar med tjuvarna lyckades Tommy Lindström och Moderna museets förre säkerhetschef Kjell Hestrell få tillbaka stöldgodset. Villkoren är fortfarande okända, men inga pengar betalades ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.