Ungefär 55 miljarder kronor lägger svenskarna på spel under ett år. Foto: Noella Johansson /TT & Malin Hoelstad/TT

Spelbolag i Sverige krävs på ny licens – ska öka kontrollen och skatteintäkter

Uppdaterad
Publicerad

Just nu håller licensansökningar på att fyllas i för spelverksamhet i Sverige. Från den 1 januari gäller en ny lag för spel om pengar och då krävs ett särskilt tillstånd från den nya myndigheten Spelinspektionen. Meningen är att det ska bli mer ordning i spelbranschen och ge mer pengar till den svenska statskassan.

Vi översköljs med reklam för olika spel i tv, tidningar, radio och inte minst på nätet. Drömmen om storvinster får många att satsa mer än någonsin tidigare. Idag spelas det i Sverige för ungefär 55 miljarder kronor under ett år och en fjärdedel av det på spelbolag utan tillstånd i Sverige.

-I och med den nya spelregleringen som träder ikraft första januari så utgår vi från att det blir en del nya aktörer och fler aktörer som får tillstånd i Sverige, säger My Hamrén på Lotteriinspektionen.

Hoppas samla in mer pengar i skatt

Lotteriinspektionen i Strängnäs kommer att byta namn till Spelinspektionen den 1 januari när den nya spellagen träder ikraft. Myndigheten har nu anställt ett stort antal nya medarbetare för att behandla alla spellicenser som blir obligatoriska för spel om pengar. De intresserade bolagen har nu fått tillgång till ansökningsblanketter och med start den 1 augusti kan de lämna in själva ansökan.

Varje licens som gäller i fem år kostar 400.000 och alla spelbolag måste betala 18 procent i skatt på nettoomsättningen.

– En stor del av spelmarknaden i Sverige är inte kontrollerad och självklart hoppas man ju nu att kunna få kontroll över en större del och få in pengar via skatter och andra avgifter, förklarar My Hamrén.

”Svårt veta hur seriösa bolagen är i dag”

Spelbolag utan licens kommer inte längre att få göra reklam och alla som får licens blir tvungna att registrera varje spelare.

– Spelarna har också en möjlighet att om de själva känner att de spelar för mycket stänga av sig på samtliga bolag som har tillstånd, säger My Hamrén. 

Även statliga Svenska Spel blir nu tvunget att söka licenser för sina olika spel och ska även satsa på nätcasinon som är det som växer snabbast.

– Det är ju väldigt svårt för konsumenter att veta hur pass seriösa de olika spelbolagen är och det hoppas vi nu blir tydligare på en ny marknad, förklarar Helene Cedertorn på Svenska Spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.