Arkivbild. Foto: TT

Nya kravet: Spelar du kommer du behöva registrera dig

Uppdaterad
Publicerad

De som satsar pengar på spel kommer snart att behöva registrera sig. Det rapporterar Dagens Nyheter som tagit del av regeringens förslag till ny spellag.- Staten återtar nu kontrollen, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

Regeringen tillsatte en spelutredning 2015 som lämnade sitt slutbetänkande tidigare i år. Nu har regeringen enats med Alliansens partier om att gå vidare med majoriteten av utredningens förslag – som skickas på remiss till lagrådet, skriver DN.

– För mig är det en gåta att det inte har skett tidigare. Det finns ingen annan marknad där vi har accepterat att staten förlorar kontrollen, säger Shekarabi (S) till tidningen.

”Ska ha koll”

Att de som vill spela måste registrera sig framöver ska enligt förslaget motverka spelmissbruk. De nya hårdare reglerna kommer att gälla både sportevenemang och hästar.

– Vi måste ha koll på den här marknaden. Det är en marknad där det finns många risker och vi måste ha ett starkt konsumentskydd, säger Ardalan Shekarabi till DN.

Alla måste skatta

I förslaget framgår att regeringen även i fortsättningen kommer att äga Svenska Spel och fortsätta att ha en en majoritet av platserna i ATG:s styrelse.

Alla bolag inom den svenska spelmarknaden måste i framtiden söka licens och det kommer att bli olagligt att ge bolag utan licens pengar. De nya reglerna gör även att alla utlandsbaserade bolag som hittills har sluppit skatt kommer tvingas betala skatt – med en skattesats på 18 procent.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.