Foto: SVT

Få kommuner ger hjälp till spelmissbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Den som lider av spelberoende har rätt till hjälp från sin kommun, men det ansvaret är det många av kommunerna i Örebro län som blundar för. Bor man till exempel i Hallsberg är det inte alls självklart att man får hjälp och stöd av kommunen.

Enligt en kartläggning som SVT Örebro har gjort är det bara fem av Örebro läns 12 kommuner som erbjuder hjälp och stöd åt personer som lider av spelmissbruk: Örebro, Askersund, Lindesberg, Nora och Lekeberg.

Bor man däremot i Kumla, Degerfors, Hallsberg, Laxå, Karlskoga, Ljusnarsberg eller Hällefors kommun så erbjuds ingen hjälp. Argumentet är många gånger: ”Det där är landstingets ansvar”.

spelmissbruk

”Är ganska klart”

– Jag tycker det är ganska klart att landstinget har ansvar att behandla sjukdom, säger Lena Dibbern, som är förvaltningschef för socialförvaltningen i Hallsbergs kommun.

Men faktum är att det i första hand inte är en fråga för landstinget, utan för kommunerna. Än så länge är inte spelmissbruk klassat som ett sjukdomstillstånd och då faller det på kommunerna att erbjuda hjälp.

Just nu ligger det ett uppdrag hos socialdepartementet att avgöra om det i framtiden ska vara regionerna, alltså landstinget, eller kommunerna som ska hjälpa människor med spelberoende. Nästa år, 2016, ska beslut ha fattats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

spelmissbruk

Mer i ämnet