Foto: SVT

”De vill att folk blir spelberoende”

Uppdaterad
Publicerad

I juni förra året avslöjade ÖSK:s fotbollsstjärna Nordin Gerzic att han sedan flera år lidit av ett tungt spelmissbruk. Frisk från sitt beroende riktar han nu kritik mot den vård samhället erbjuder samt mot spelmarknaden som varje år omsätter miljarder. ”Det är fel att säga, men de vill att folk ska bli spelberoende”, säger Gerzic till SVT Tvärsnytt.

Avslöjandet slog ner som en bomb i idrotts-Sverige i juni förra året. ÖSK:s fotbollsstjärna Nordin Gerzic, som hade misslyckade säsonger bakom sig i allsvenska konkurrenten IFK Göteborg, gick i tidningen Expressen ut och avslöjade att han led av ett tungt spelmissbruk.

– Jag har spelat bort flera miljoner, berättade Gerzic för Expressen.

spelmissbruk

I dag är Gerzic fri från sitt missbruk efter en lång och tuff kamp. Lidandet pågick i flera år. Både karriären och relationen till familj och vänner tog stryk.

– Jag hade kunnat gå på stan med dig och skrattat fast jag inte hade lyssnat ett ord på vad du sa. Allt du tänker på är spel, du gör vad som krävs för att få spela, säger Gerzic till SVT Tvärsnytt.

– Jag kunde ha förstört mitt liv. Missbruket förstör dig mentalt totalt.

Endast fem kommuner erbjuder hjälp

Enligt en kartläggning som SVT Tvärsnytt gjort erbjuder bara fem av 12 kommuner i Örebro län stöd och hjälp till spelmissbrukare. Än så länge är det inte klassat som ett sjukdomstillstånd och då är det kommunernas sak att erbjuda hjälp.

Just nu pågår en utredning hos socialdepartementet som ska avgöra om det i framtiden ska vara landstingen eller kommunerna som ska hjälpa människor med spelmissbruket.

Nordin Gerzic tog själv hjälp via privat vård, och han anser att den hjälp som samhället erbjuder inte är optimal.

– Det folk inte fattar är att på en alkoholist ser du att han är full, han luktar alkohol. På en narkoman ser du att han är hög. Men på en spelberoende ser du inte. Hur ska du kunna se att jag är spelberoende?

– Det finns mediciner mot det andra, men vad ska jag ta som spelberoende? En alvedon eller? Det finns ju inte så mycket.

– För att få hjälp måste du komma i kontakt med någon som varit spelmissbrukare, som förstår precis det som du gått igenom. Annars går det inte, säger Gerzic.

4,4 miljarder kronor

Det svenska spelmonopolets existens har debatterats flitigt i flera år. Utöver den reglerade marknaden i Sverige förekommer omfattande spel på internet via aktörer som inte har tillstånd i Sverige. Dessa omsatte enligt Lotteriinspektionen drygt 4,4 miljarder kronor under 2014. En ökning med 40 procent jämfört med 2013.

Nordin Gerzic är kritisk till spelbolagen. Han menar att de inte tar ansvar för personer som hamnar i ett spelmissbruk, trots att flera erbjuder hjälp. Till exempel i form av stödlinjer.

– Kom igen. Ska jag sitta och snacka med någon i en lur som kan vara vem som helst. De får ju göra något ordentligt. Jag tycker de bär ett stort ansvar för folks spelberoende, även om det kanske är människans fel.

– Men tyvärr är det så, folk blir spelberoende. Det är fel att säga, men de (spelbolagen) vill att folk ska bli spelberoende. Varför startar de upp sajter om det inte är så? De vill att folk ska fastna i spel och förlora en massa pengar, självklart.

”Många som inte klarar det”

Hur ser du på den omfattande spelreklamen som finns överallt?

– Vad ska man säga? Det är väl bra för de som kan hålla det på en bra nivå, men tyvärr är det alldeles för många som inte klarar det. Jag vill inte ta bort allt spel för många spel kan vara gemensamt på rimliga nivåer. Vissa vill ha chansen att vinna en miljon. Men jag tycker väldigt synd om dem som hamnar i missbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

spelmissbruk

Mer i ämnet