Ytterligare en man häktas nu misstänkt för grovt spioneri. Mannen är bror till den man med chefsposition som suttit häktad sedan september. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Spionerimisstänkta männen är bröder – begärs häktade

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en man begärs häktad för grovt spioneri, kan SVT avslöja. Mannen är bror till den högt uppsatte chef på en myndighet som sedan tidigare suttit häktad och nu är misstänkt för samma brott.

SVT kunde tidigare i dag berätta att misstankarna skärpts mot den man som har en chefsposition på svensk myndighet och som också arbetat för bland annat Säpo och Försvarsmakten. Åklagaren begär nu att han ska häktas för grovt spioneri som ska ha skett i över tio års tid.

När mannen med chefspositionen greps i september var han misstänkt för spioneri, men när han begärdes häktad några dagar senare var misstanken det lindrigare brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift.  

I veckan greps ytterligare en man i ärendet som är misstänkt för grovt spioneri. På torsdageftermiddagen begärdes även han häktad. När häktningsframställan nu blev offentlig framgår det att den misstänkte är mannens bror. Han arbetar till skillnad från sin bror i den privata sektorn.

SVT Nyheter söker mannens försvarsadvokat samt chefsåklagare Per Lindqvist. Åklagaren i ärendet vill inte kommentera kopplingen mellan de misstänkta eller lämna någon annan information.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.