Foto: SVT

Spisar vållar flest bränder i hemmen

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning som Brandskyddsföreningen låtit göra visar att tre av fyra svenskar tror att levande ljus är den vanligaste brandorsaker i bostäder. Men det är spisar som vållar flest bränder.

Förra året inträffade 147 ljusbränder och 1.250 spisbränder i svenska bostäder, enligt Brandskyddsföreningen. Men endast sex procent av de tillfrågade i Sifo-undersökningen trodde att glömd spis är den vanligaste brandorsaken.

74 procent av de tillfrågade trodde att levande ljus är den vanligaste orsaken till brand. Näst flest, tio procent, trodde att det är mobilladdare som orsakar flest bränder.

– Det har varit ute mycket i media att det har brunnit i mobilladdare, men det är långt ifrån den vanligaste orsaken, säger Lars Brodin, brandingenjör.

Under december ökar antalet ljusbränder, men spisarna orsakar ändå fler bränder, enligt Brandskyddsföreningen.

Klicka på eldarna i grafiken här nedanför för att se var i våra hem det oftast börjar brinna – och när det är vanligast med bränder i spisar, skorstenar, eldstäder och på grund av levande ljus!

Sifo har frågat 2.301 personer om vilken de tror är den vanligaste brandorsaken i bostäder. Så här svarade de:
 

Levande ljus: 74 procent

Mobilladdare: 10 procent

Köksspisar: 6 procent

Anlagda bränder: 5 procent

Tv-apparater: 2 procent

Öppna spisar: 0 procent

Tveksam, vet ej: 2 procent

Källa: Brandskyddsföreningen/Sifo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.