Hur kan det se ut på Tiktok? Se några exempel i videon – och hör aktieexpertens varning! Foto: SVT/Pixabay/Faksimil

Sportbilar och superlyx: Experten reagerar på anonyma aktietipsen för unga på Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

Aktieentusiasmen bland unga märks på Tiktok – med en kavalkad av Pablo Escobar-citat, Wolf of Wall Street-klipp och knallröda italienska sportbilar som delas av en rad ofta anonyma aktiekonton.

– Det är lätt att bränna sig på börsmarknaden när man följer människor som målar upp den här bilden, säger Mohammed Salih på Aktiespararna.

I mängder av klipp på Tiktok visas blankpolerade sportbilar och en oljemiljardär-optimerad livsstil upp för de ofta mycket unga följarna på plattformen, blandat med aktietips och peppiga citat signerade colombianske knarkkungen Pablo Escobar.

”Bränner sig tidigt”

Mohammed Salih, som arbetar på Aktiespararna och har Instagramkontot ”Mohammeds väg till miljonen”, tycker det är positivt att unga intresserar sig för börsen, men reagerar på bilden som sprids av många konton.

– De här människorna visar bara när det går bra, vilket ger en helt skev bild. Jag får meddelanden från folk som följt sådana här människor, och sen har tagit risker och bränt sig. De bränner sig så pass tidigt, och kanske aldrig kommer in på börsmarknaden igen, säger han.

Mohammed Salih anser också att det är problematiskt att många konton är anonyma, inte minst för att det öppnar för marknadsmanipulation.

Se exempel på hur det kan se ut på Tiktok, och hör vad Mohammed tycker är det snabbaste sättet att bli fattig, i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.