Sprängdåd mot villa i Oxie

Uppdaterad
Publicerad

En kriminalvårdsanställd och hans familj i Oxie, utanför Malmö, utsattes natten till tisdagen för ett sprängdåd. Mannen har tidigare hotats på sin arbetsplats.

Sprängladdningen detonerade strax före klockan halv tre i natt utanför villan i Oxie. Fönsterrutor krossades och delar av fasaden förstördes. Inne i huset fanns en familj – två vuxna och tre barn, som vaknade av smällen. Ingen av dem skadades fysiskt.

-Det är en så pass kraftig sprängladdning att skulle någon ha befunnit sig i närheten av den så skulle det kunna förorsaka både kroppsliga skador och kanske till och med att någon förolyckades, säger JB Cederholm, kommissarie vid länskriminalen i Skåne, till Rapport.

Bomben var placerad utanför ytterdörren på trappans översta trappsteg och polisen har gjort vissa tekniska fynd på platsen.

-Vi vet i nuläget inte vad det är för typ av sprängmedel men det är en kraftig sprängladdning som har orsakat skada på huset, säger JB Cederholm.

Har hotats tidigare

Mannen i huset arbetar inom kriminalvården och polisen kopplar nattens attentat till mannens roll i sitt arbete. Mannen har tidigare blivit utsatt för hot på sin arbetsplats. Hoten har polisanmälts, men aldrig lett till åtal.

Polisen tror att sprängladdningen var tänkt som en markering.

-Vi ser oerhört allvarligt på det och vi arbetar nära polisen, säger Joachim Moberg, chef på kriminalvården i Malmö.

Han vill inte kommentera hoten mot mannen men poängterar att alla hot mot personalen blir polisanmälda.

Facket: Allvarligt

Facket betecknar händelsen som den allvarligaste på länge.

-Hot är inget ovanligt inom kriminalvården. Det förekommer relativt ofta att hot uttalas i stundens hetta i samband med besked om förflyttningar, avslag och liknande. Men det är sällan någon går från ord till handling. Det här var ju också riktat mot det privata, med risk för att anhöriga skulle skadas, säger Roal Nilssen, ombudsman för SEKO, fackförbund för kriminalvårdsanställda, till TT.

Annika Selin

annika.selin@svt.se

Fakta: Hot inom kriminalvården

* Sex av tio anställda inom kriminalvården upplever att det finns våld eller hot om våld på arbetsplatsen.

* Exempel på incidenter är fritagningsförsök, gisslantagning, våld mellan intagna eller mot personal.

* ”Jag vet var du bor och var dina barn är på dagis, kan det låta från de intagna”, säger Janne Rudén, ordförande för facket Seko.

* Hoten kan komma när en intagen inte får sin vilja igenom eller inte gillar anstaltens regler.

Källa: Enkät med 2 000 Seko-medlemmar 2009 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.