Kritiken mot Moderaterna från övriga allianspartier innebär att sprickan i borgerligheten blottläggs med all tydlighet Foto: TT

Moderaterna vill vinna tillbaka väljare från SD

Publicerad
Analys ·

Sprickan om flyktingpolitiken blir allt tydligare inom Alliansen. Att partierna ska kunna komma överens om en gemensam linje inför valet i höst får betraktas som näst intill uteslutet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Därmed ser flyktingpolitiken ut att bli Alliansens akilleshäl i valrörelsen. Frågan är en av de viktigaste valfrågorna för väljarna och varken Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna lär missa möjligheten att lyfta fram Alliansens splittring i den kommande valrörelsen.

Efter valförlusten 2014 har Moderaterna lagt om flyktingpolitiken i grunden. Partiet ligger nu nära Sverigedemokraterna på avgörande punkter. Huvudförklaringen är att Moderaterna vill vinna tillbaka de väljare som tidigare övergivit partiet för just Sverigedemokraterna.

Avståndet inom Alliansen ökar

I takt med att Moderaterna skärpt sin politik har avståndet ökat gentemot de övriga allianspartierna. Såväl Liberalerna som Centerpartiet och Kristdemokraterna vill ha en mer generös flyktingpolitik, bland annat när det gäller familjeåterförening.

På tisdagen fördjupades sprickan ytterligare när Moderaterna presenterade nya förslag för att skärpa migrationspolitiken. Det är framför allt två förslag som de övriga allianspartierna säger blankt nej till. Det ena är Moderaternas förslag att vuxna som illegalt uppehåller sig i landet inte ska ha rätt till sjukvård. Det andra är att kommuner inte ska vara skyldiga att ställa upp med skola för barn till papperslösa.

Pikant i sammanhanget är att det var just den förra alliansregeringen som efter en uppgörelse med Miljöpartiet gjorde den här lagstiftningen mer generös 2013. Moderatledaren Ulf Kristersson kallar numera denna uppgörelse ”ett misstag”, och vill rulla tillbaka lagstiftningen. Men Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna säger alltså nej.

Det här är ingen liten fråga eftersom det i grunden handlar om hur människor som fått avslag på sin asylansökan ska förmås att lämna Sverige. Att de som fått avslag ska lämna Sverige är också de flesta partier överens om i dag.

Bara SD håller med

Enligt Moderaterna krävs en kombination av utökade utlänningskontroller och försämrade förmåner för dem som fått avslag för att upprätthålla regelverket.

Problemet för Moderaterna är att det bara tycks vara Sverigedemokraterna som håller med dem. Förslaget som presenterades i dag kan möjligen göra Moderaterna mer attraktivt för invandringskritiska väljare, vilket förstås är avsikten, men kritiken från övriga allianspartier innebär samtidigt att sprickan i borgerligheten blottläggs med all tydlighet.

För Moderaterna är det förstås ett problem. Partiet vill ju inför valet framstå som minst lika hårt i sin flyktingpolitik som Sverigedemokraterna. Men om väljarna uppfattar att en gemensam allianspolitik blir något helt annat än det Moderaterna talar om, blir det sannolikt svårare för partiet att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna.

En gåta hur man ska komma överens

Moderaternas uttalade ambition är ju att Alliansen ska gå till val på ett gemensamt program. De fyra partierna arbetar redan med att ta fram ett sådant, men frågan är hur detaljerat det blir.

Och hur partierna ska kunna komma överens om flyktingpolitiken är en gåta. De står så långt ifrån varandra att en uppgörelse knappast är realistisk. Och med Moderaternas återkommande utspel om skärpta regler växer hela tiden avståndet mellan partierna.

Det andra alternativet är att allianspartierna går till val med olika syn på flyktingpolitiken. Det kan kortsiktigt vara det bekvämare alternativet för partierna, men skadar samtidigt deras trovärdighet. Och frågan är om det blir enklare att skjuta problemet framför sig till efter valet.

Med tanke på hur svårförenliga partiernas ståndpunkter ter sig lär det i så fall vara upplagt för en rejäl svekdebatt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.